+389 78 58 44 48
info@ecommerce.mk

Бојана Ѓорѓиева

Subscription boxes are in! – 26% од Британците се претплаќаат за достава на претходно подготвена кутија со намирници

Кутиите со претходно подготвени намирници стануваат се повеќе популарни во Обединетото Кралство. Водени од влијанието на ковид-19 пандемијата и рестрикциите, се повеќе Британци се регистрирале за една или повеќе услуги за претплатни кутии. Особено храната, пијалоците, кутиите полни со намирници за готвење одредени рецепти и производи за убавина го поттикнуваат…...

Повеќе

Корисничко искуство: како купувачите го дефинираат сега?

Брзината со која закрепнуваат трговците кога потрошувачите целосно се прилагодуваат на пост-пандемиските рутини, може да зависи од корисничките искуства што ги нудат, без разлика дали се онлајн или во живо. И покрај тоа што американските продавници се повторно отворени, е-трговијата се уште бележи пораст на продажбата. За да се одржи…...

Повеќе

TikTok – Заспаниот гигант за рекламирање

Брендовите бараат нови и привлечни начини да останат релевантни со нивните реклами во услови на континуиран пораст на купување онлајн. Додека продавачите го бараат секое можно сценарио за да ги “нахранат” потрошувачите со дигитални зделки, објави на социјалните медиуми – тука се јавува и TikTok кој може на маркетерите да…...

Повеќе

Зошто персонализираните производи се клучни за бизнисите во дигиталната ера

Прилагодувањето е иднината на претприемачкиот успех. Ако сакате да отворите своја компанија во 2021 година и понатаму, вашиот бизнис модел треба да вклучува аспект на прилагодување што одговара на уникатните желби на вашите клиенти. Купувачите сакаат да се чувствуваат како да добиваат ексклузивно искуство. Малопродажните трговци со децении обезбедуваат микро…...

Повеќе

АЕТМ и ИДУЕП со заедничка соработка во поддршка на процесите на е-трговија и дигиталната трансформација

Поттикнување на забрзан развој на дигитална трансформација на општеството, како и ставање приоритет на потребата од воведување на е-трговија се во фокусот на потпишаниот Меморандум за соработка помеѓу Асоцијацијата за е-трговија (АЕТМ) и Институтот за добро управување и евро-атлантски перспективи (ИДУЕП). Дигитализацијата и дигиталните вештини дополнително се наметнаа како потреба…...

Повеќе

Поштите на Србија и Северна Македонија потпишаа Протокол за деловна соработка во рамките на „Отворен Балкан”

Директорите на Поштите на Србија и Северна Македонија, Зоран Ѓорѓевиќ и Јани Макрадули во Белград потпишаа Протокол за деловна соработка, во рамки на иницијативата „Отворен Балкан”. Документот е потпишан три дена по Економскиот форум за регионална соработка во Скопје, како дел од иницијативата „Отворен Балкан” и е првиот чекор кон…...

Повеќе

10 факти за алгоритмите на Instagram што треба да ги знаете

Постојат повеќе алгоритми на Instagram кои работат низ целата апликација Постојат повеќе алгоритми на Instagram кои работат низ целата апликација Алгоритамот за почетната страна го одредува рангирањето на постовите засновано врз четири клучни фактори Алгоритмот за почетната страна исто така ја разгледува веројатноста за пет „важни“ интеракции Додавањето на некој…...

Повеќе

Се одржа #1 Afterwork сесија, 2021: “Да зборуваме за ГДПР во е-трговијата”

За подобро разбирање на новата регулатива за заштита на лични податоци – ГДПР (GDPR – General Data Protection Regulation), обезбедување на навремена стручна подготовка и подигање на квалитетот на примена на Законот за заштитата на личните податоци од страна на е-трговците, АЕТМ ја организираше #1 eCommerce Afterwork сесија во 2021…...

Повеќе

Над 500 милиони е-купувачи во Европа во 2021 година

Е-трговијата во Европа треба да одбележи голема пресвртница во 2021 година, бидејќи бројот на е-купувачи веројатно ќе надмине 500 милиони. Стапката на пенетрација на е-трговијата исто така се предвидува да достигне скоро 60%. Е-трговијата во Европа станува сè попопуларна низ целиот континент и остатокот од светот. Податоците презентирани од TradingPlatforms…...

Повеќе

Корисничко искуство унапредено со вештачка интелигенција – како да останете конкурентни во е-трговијата?

Трошењето онлајн се зголемува и се очекува да достигне до 1 трилион американски долари до 2022 година. На малопродажниците им требаат повеќе начини да останат конкурентни во е-трговијата и да ги искористат своите инвестиции во нивната онлајн инфраструктура. Тука влегуваат во игра чет-ботови и други решенија за дигитален “ангажман”, вклучени…...

Повеќе