+389 78 58 44 48
info@ecommerce.mk

Новости

PayPal ќе дозволи употреба на криптовалути

PayPal објави дека ќе им овозможи на клиентите да купуваат, продаваат и држат Bitcoin и други крипто монети користејќи ги неговите паричници на Интернет. Почнувајќи од почетокот на 2021 година, клиентите исто така ќе можат да ги користат овие виртуелни монети за да купуваат кај 26 милиони поврзани трговци.

Со вклучувањето на PayPal на пазарот на крипто-валути денес, глобалната употреба на виртуелни монети веројатно ќе добие масовно зајакнување. Но, оваа вест треба да ја подготви мрежата на PayPal за нови дигитални валути, кои можат да ги развиваат централните банки и корпорациите, објаснува компанијата за плаќања.

„Ние работиме со централните банки и размислуваме за сите форми на дигитални валути и за тоа како PayPal може да игра улога“, рече извршниот директор Ден Шулман во едно интервју.

Прво САД, а потоа ‘некои други земји’

Прво, имателите на сметки во САД ќе можат да купуваат, продаваат и држат крипто-валути во нивните паричници. Потоа, услугата ќе се прошири во дигиталниот паричник на PayPal, Venmo и во некои други земји. Ова веројатно ќе се случи во првата половина на следната година.

PayPal не е прва финтек компанија која им дозволува на своите клиенти да купуваат, продаваат и држат крипто-валути. Давателот на мобилни плаќања Square, на пример, веќе го овозможува ова. Но, PayPal е главен играч со многу голем опсег: има 346 милиони активни кориснички профили низ целиот свет и обработи околу 187 милијарди евра во плаќања во вториот квартал од оваа година.

Извор: Ecommerce News Europe

Post a comment

I accept the Privacy Policy