Новости од е-трговија

Amazon One, начин да платите со вашата дланка кога влегувате во продавници

  • Амазон штотуку издаде уред што ќе овозможи бесконтактно плаќање во продавниците за малопродажба, поставувајќи ја дланката над скенер.
  • Amazon One треба да се постави со вметнување картичка при првата употреба на корисникот, но после тоа, уредот е целосно бесконтактен.
  • Додека уредот има голем потенцијал, постојат стравувања околу воведување на уредот за време на COVID-19, со веројатната едукација за корисникот која е потребна со цел да се запрат потрошувачите да ги притискаат дланките на уредот.

Среде пандемија кога клиентите често носат пластични нараквици во продавниците заедно со маските за лице, физичкиот тим на Амазон воведува малопродажба нов биометриски уред што ќе им овозможи на купувачите да плаќаат во продавниците на Amazon Go користејќи ја нивната дланка.

Компанијата го претстави наводно „бесконтактниот“ Amazon One, скенер од типот каде прво ќе ја вметнете вашата кредитна картичка, а потоа ќе ја поставите вашата дланка над уредот за да го поврзете вашиот ‘потпис’ на дланката со вашиот механизам за плаќање. Откако вашата картичка е регистрирана, ќе можете да влезете во продавницата во иднина само држејќи ја дланката над уредот Amazon One за секунда или нешто повеќе.

Иако всушност не треба да ја притиснете дланката на самиот уред, тоа е нова технологија која ќе бара едукација на корисникот – и тоа може да биде проблем, барем на краток рок.

Денес, потрошувачите се запознати со идејата да притиснат со прст за да отклучат iPhone со Touch ID, на пример или да користат отпечаток од прст за да отворат безбедна брава. Многу е веројатно дека многумина претпоставуваат дека исто така ќе треба да ја допрете дланката на рамната површина на Amazon One.

The Amazon One.

Амазон вели дека новиот уред ја користи технологијата на компјутерска визија во реално време за да создаде уникатен ‘потпис’ од вашата дланка – избор што компанијата го направи затоа што верува дека препознавањето на дланката е поприватно од некои други средства за биометриска автентикација.

Амазон исто така вели дека сликите се шифрирани и испратени до безбедна област во cloud, каде што се создаваат ‘потписи’ на дланките на клиентите. Во моментов нема специфични детали за овој процес.

Амазон вели дека нивниот нов уред не бара да кориснички профил на Amazon.com за да влезете во продавницата – само дланка и телефонски број – но клиентите можат да ја здружат својата сметка за да ја видат нивната историја на употреба на веб-страницата на Амазон. Тие, исто така, можат да додадат и втор отпечаток на дланка, ако изберат.

Amazon One се испробува во две продавници во областа Сиетл, вклучувајќи ја и оригиналната продавница Amazon Go. Сепак, нема да ги замени другите начини за влез во продавниците. Клиентите сè уште можат да влезат користејќи ја апликацијата Amazon Go, апликацијата Amazon или со помош од работниците ако сакаат да платат во готово.

Amazon One не мора да се користи само за влез во продавници за малопродажба, вели компанијата. Предвидува уредот да се користи и од трети лица, вклучително и стадиони и канцелариски згради, како и кај други трговци што не се од Амазон.

Извор: World Economic Forum

 

Поврзани содржини