+389 78 58 44 48
info@ecommerce.mk

Новости

Замор од носење одлуки – како Барак Обама, Ричард Бренсон и Марк Закерберг се справуваат со овој проблем?

Barack Obama, Richard Branson and Mark Zuckerberg All Swear By This High-Performance Habit

Во својата најпродавана книга Willpower, психологот Рој Баумистер посочува дека една од најголемите закани за нашата самоконтрола и целите е заморот во одлуката. Со длабоко ограничени временски резерви и барања за брзо донесување важни одлуки, претприемачите и политичарите се соочуваат со притисок да бидат „вклучени“ цело време, секој пат, иако овие очекувања честопати се биолошки нереални.

Спојте го ова ограничување со растот на економијата на внимание и намалувањето на обемот на внимание и искушението да размислите за одлуките со ниска вредност станува скоро неодоливо. Големите оратори, извршни директори и основачи очигледно се бомбардирани со важни одлуки ден за ден, но истото се случува и со една просечна личност: Ние, во просек, донесуваме околу 35.000 одлуки на ден.

Што знаат милијардери претприемачи, длабоки мислители и високи профили на политичари за волјата, а ние не? За претседателот Барак Обама, извршниот директор на Фејсбук, Марк Закерберг и за десетици други, постои една најдобра практика која им дава почеток: Тие ја носат истата облека секој ден.

Ако е доволно добро за милијардери и претседатели, ова може да функционира и за вас. Сега е време да ја поедноставите вашата гардероба и да ги насочите другите одлуки што го сочинуваат вашиот фокус.

Зошто носењето одлуки ве уморува

Секоја одлука што ќе ја донесеме за еден ден, одзема време и енергија. Истражувањето објавено во „Journal Of Experimental Social Psychology“ откри дека заморот од донесување на одлуки доведува до исцрпување на егото и одбивност кон планирање. Учесниците чии активности беа често прекинувани и мораше да се преработуваат, поретко сакаат да направат планови на крајот од сесијата отколку контролната група.

На највисоките ешалони во бизнисот и владата, „не се чувствувам како носење на одлука“ не е опција. Затоа многу од нашите херои избираат да ослободат ментална енергија со систематизирање на нивната гардероба.

  • Барак Обама важи за еден од најпознатите стилски американски претседатели, но неговиот изглед е прилично формуларен. Обама припишува дел од неговото лидерство на приоритизирање на минимализмот.
  • Марк Цукерберг е познат по тоа што ја носи истата сива маица секојдневно, дури и кога Фејсбук порасна и стана една од најмоќните компании во светот. Во едно прашање и одговори од 2014 година, извршниот директор се потсмева дека: „Јас навистина сакам да си го исчистам животот, така што ќе треба да донесувам што е можно помалку одлуки за што било, освен како најдобро да и служам на оваа заедница“.
  • И Ричард Бренсон е среќен да признае дека неговите панталони по избор се пар сини фармерки… секој ден.

Одлуките не се тешки, но оданочуваат – особено кога се обидувате да ја промените постоечката навика или да создадете нова. Ако ги усовршувате вашите идеи или ја подготвувате следната деловна идеја, размислете прво да разгледате други делови од вашиот ден и да најдете начини да ослободите ментална енергија.

Како да го спречите уморот од носење одлуки

Пренатрупаност на информации, синдром на измама и слабо следење е некои од најчестите блокади со кои се соочуваат нови претприемачи. Но, сите овие предизвици можат да се надминат со донесување на низа продуктивни – иако непријатни – одлуки. Вистинската професионална опасност од амбициозниот претприемач е, без сомнение, замор од одлуката.

За да започнете да ослободувате ментален простор денес, размислете да пробате еден или повеќе од овие техники:

Систематизирајте ги секојдневните активности

Какви услуги можете да искористите за ја зачувате вредната ментална енергија? Рутините за грижа за себе и вашиот тим од работници можат навистина да ви послужат доколку вашиот календар е преполн со одлуки.

Ребаланс на вашиот мозок

Ако креативноста е важен дел од вашата кариера, работниот ден кој е пренатрупан со одлуки може да го спречи вашиот потенцијал. Одлуките го окупираат вашиот аналитички лев мозок, додека го оставаат замислениот десен мозок во мирување. Пронајдете нешто аналогно за да избегате од екраните и да ја балансирате хемијата на мозокот.

Вистински одвојте време за да испланирате

Повеќето луѓе никогаш не ги постигнуваат своите цели затоа што не забавуваат доволно за да истражат решение, да донесат една одлука и потоа да ја автоматизираат за во иднина. Автоматизацијата изгледа немилосрдна на почетокот, но откако ќе видите колку време ви зачувува, ќе се запрашате зошто не и дадовте приоритет порано.

Добро е да го проучите најдоброто од најдобрите и да научите што тие прават за да постигнат успех. Но, честопати, нивното тајно оружје е повеќе за она што тие не го прават или размислуваат. Поедноставете ги одлуките што ги носите секој ден и создате простор со кој ќе можете да доведе до вашата следна револуционерна деловна идеја.

Извор: Entrepreneur

Post a comment

I accept the Privacy Policy