Новости од е-трговија

Трендови за онлајн плаќање низ Европа

Кога станува збор за плаќање за она што се купува преку Интернет, многу купувачи ги користат своите кредитни картички, PayPal или банкарски трансфери. Но, кои начини на плаќање се најпопуларни? И, каква е разликата во преференциите за плаќање меѓу различни земји низ цела Европа?

Aravato одблизу ги разгледа системите за плаќање во онлајн продавниците. Ги проучуваше трендовите на плаќање во Велика Британија, Германија, Франција, Холандија, Италија, Шведска, Полска, Русија, Турција и САД.

Начини на плаќање во Русија

Едно од откритијата е дека во Русија, плаќањето со кредитна картичка е најпрефериран метод. Русите не само што ги користат добро познатите картички од Visa и Мastercard, туку и од системот за домашни кредитни / дебитни картички MIR.

Плаќањето при испорака е уште еден многу популарен метод. „Она што звучи невообичаено за нас е сосема нормално за Русите“, рече Денис Шмиц, потпретседател на финансиски услуги во “Arvato Supply Chain Solutions“. Некои продавници дури користат и сопствен курирски персонал: на возачите им е наложено да чекаат 15 минути додека клиентот ги проба нарачаните производи и утврди дали сака да ги задржи и да изврши исплата или веднаш да ги врати. Честопати тоа е поради незгодната природа на процесот на враќање “.

Русите сакаат да плаќаат при испорака

Е-трговците кои сакаат да се прошират во Русија, треба внимателно да размислат за начините на плаќање што ќе ги понудат. Русија покажува највисока стапка на раст на мобилните плаќања во Европа (од земјите што ги испитува Arvato), но Русите очигледно претпочитаат национални системи како што се Yandex Money, QIWI и WebMoney од глобалните конкуренти како PayPal.

 

Начини на плаќање во Турција

Во Турција, кредитните картички се исто така најпопуларниот начин на плаќање, при што Visa и Mastercard имаат 93% покриеност. Но, 40 проценти од студиите за онлајн продавници ја нудат домашната кредитна картичка Troy, па затоа е паметно за странските прекугранични компании за е-трговија да ја нудат оваа картичка кога продаваат во Турција.

Arvato сметаше дека е интересно што во Турција има многу национални банки кои нудат свои системи со кредитни картички со отплата на рати. Се проценува дека 55% од сите трансакции со картички се направени со овој метод.

И слично на Русија, мобилните плаќања растат и во Турција. Националните провајдери како BKM Express, GarantiPay и Masterpass се во водство тука.

Mобилните плаќања растат и во Турција

 

Начини на плаќање во Полска

Во Полска, се чини дека претпочитаниот начин на плаќање е банкарски трансфер. Секој трет клиент би го избрал овој метод за да ја заврши нивната нарачка преку Интернет. Во полската е-трговија, PayU е многу популарен метод, како и Dotpay и Przelewy24. „Плаќањето при достава кое е се уште доста популарно во Полска и понудено од 60% од анализираните е-продавници, ќе изгуби од решенијата за плаќање преку мобилен“, вели Шмиц.

Во Полска има BLIK, кој е поддржан од сите поголеми полски банки како национална алтернатива на Apple Pay и Google Pay. Овој систем станува сè попопуларен, тврди Arvato. Минатата година, 8 милиони корисници направиле 218 милиони трансакции со користење на BLIK, и оваа бројка се зголемува.

BLIK е поддржан од полските банки за да се натпреварува со Apple Pay и Google Pay

 

Начини на плаќање во Шведска

Во Шведска, кредитната картичка е популарна, но исто така е и купувањето на сметка, што значи дека потрошувачите прво гледаат, а потоа купуваат. Преку половина од испитаните онлајн продавници кои нудат плаќање на сметка, го прават тоа преку многу популарниот шведски финтек Klarna.

Top 3 of payment methods offered by online fashion shops.
‘ Топ 3 начини на плаќање понудени од онлајн продавници за облека

 

Извор: Ecommerce Europe

Поврзани содржини