+389 78 58 44 48
info@ecommerce.mk

Бојана Ѓорѓиева

Германија: Е-трговијата во 2021 вредна 99 милијарди евра

Германската е-трговија помина низ силен раст во 2021 година. Бруто-продажбата на производи за е-трговија изнесувала 99,1 милијарди евра, што е раст од 19% во споредба со 2020 година. Речиси секое седмо евро што е достапно за германските потрошувачи за трошоци за домаќинствата е потрошено на производи купени онлајн. Во 2020…...

Повеќе

Зошто е важна заштитата на личните податоци?

Личните податоци на луѓето се обработуваат секоја секунда – на работа, во јавните власти, во областа на здравството, кога купуваат производи или услуги, патуваат или сурфаат на интернет. Од 2007 година, кога Советот на Европа првпат го вовел овој ден, 28 јануари го слави потпишувањето на „Конвенцијата за заштита на…...

Повеќе

The What, How, Why: Европски е-пазари 2021

Онлајн пазарите доминираат во е-трговијата во изминатите пет години и промената на навиките за онлајн купување кај потрошувачите за време на пандемијата ја зацврсти нивната употреба. Додека е-трговијата и мобилната трговија се забрзаа во текот на годината, голем дел од тој сообраќај сега доаѓа на пазарите, а трговците и брендовите…...

Повеќе

ОТВОРЕНО Е ГЛАСАЊЕТО ЗА ECOMMERCE AWARDS – ИЗБОР НА НАЈДОБРИТЕ ВО МАКЕДОНСКАТА Е-ТРГОВИЈА

Во петокот официјално започна јавното гласање за е-трговците кои се номинираа на Изборот за најдобрите во македонската е-трговија – ‘Ecommerce Awards’, во организација на АЕТМ. Првите награди за е-трговија во нашата држава ќе ја препознаат, наградат и промовираат извонредноста на е-трговците во повеќе секции – од ‘Најдобри е-трговци во одбрани…...

Повеќе

93% од е-продавниците во Италија нудат PayPal, а само 1% во Србија

Плаќањето преку Интернет со PayPal е добро познато во Европа, но користењето на PayPal во онлајн продавниците варира помеѓу земјите. Во Италија, 93% од онлајн продавниците нудат PayPal како начин на плаќање. Од друга страна, PayPal се нуди само во 1% од српските онлајн продавници. Начинот на плаќање со PayPal…...

Повеќе

TikTok – најпопуларен веб домен на Интернет за 2021

Според Cloudfare, TikTok го надмина Google.com како најпопуларен веб домен во светот. Апликацијата која е стара веќе 5 години го надмина Google Seach заедно со останатите додатоци на Google како што се Maps, Shopping, News, Photos, Translate итн. Минатата година, TikTok се наоѓал на седмото место на листата на Cloudfare…...

Повеќе

Instagram Reels: што следи во 2022?

На кратките видеа, особено на Instagram Reels, сериозно им тргна од рака оваа година. И тоа е затоа што Reels се прикажуваат кај сите што користат Instagram, не само кај корисниците кои ве следат. Уникатниот формат на видеата им помага на бизнисите и креаторите да станат вирални и да поттикнат…...

Повеќе

Над 100 пријавени е-трговци за ‘Ecommerce Awards’, рокот за пријавување истекува во среда

За да ја препознае успешната работа на македонските е-трговци како и да поттикне што повеќе компании да се вклучат во е-трговцијата и да го унапредат своето работење, АЕТМ ги организира првите награди за е-трговија Ecommerce Awards. Пријавувањето на е-трговците кое е бесплатно веќе започна и ќе трае до 12ти јануари.…...

Повеќе

Продолжува растот на онлајн купување од домашните е-трговци – 83,4% раст во првите 9 месеци 2021

Во првите 9 месеци од 2021 се реализирале онлајн трансакции вредни 273,2 милиони евра, односно трендот на раст продолжува со 67,9% споредено со истиот период претходната година Со македонски картички кон македонски е-трговци се реализирале 203,1 милиони евра или раст од 84,4% Кон домашните е-трговци се слеале 215,2 милиони евра…...

Повеќе

АЕТМ воведува годишни награди за најдобрите е-трговци

Македонските е-трговци ќе добијат можност да бидат препознаени и наградени за нивната работа. Покрај стручното жири кое ќе ги оценува е-трговците и јавноста односно е-купувачите ќе имаат можност да го дадат својот глас за оние кои сметаат дека се најзаслужни и да придонесат во изборот на најдобрите во е-трговијата. Станува…...

Повеќе