+389 78 58 44 48
info@ecommerce.mk

Darko Jovanoski

Што е eCommerce Repeat Purchase Rate?

За eCommerce брендовите, стекнувањето нови клиенти е клучен аспект на растот, но нивното задржување стана најголемото прашање. Тоа е она што ја прави стапката на повторнo нарачување (Repeat Purchase Rate – RPR) толку клучна метрика. Што е стапката на повторно нарачување во е-трговија? Прво, ајде да дефинираме што подразбираме под…...

Повеќе

Трендови за eCommerce раст во 2023

Индустријата за е-трговија брзо расте. Иако не постои начин точно да се знае како ќе се одвива во 2023 година, многу трендови за раст на е-трговија се гледаат јасно. Дури и пред пандемијата на COVID-19, сè поголем број потрошувачи – од Соединетите Американски Држави до Кина и насекаде помеѓу –…...

Повеќе

11 нови eCommerce книги за лето 2023

Ова е мала серија на нови книги за е-трговија со кои можеш да ги исполниш летните денови во 2023. Има наслови за B2B маркетинг, децентрализирани платформи, искуство на клиенти, одржливи деловни модели, развој на бренд, технологија за рекламирање и економија на инфлуенсери. Во оваа ера на дигитални трендови кои брзо…...

Повеќе

AI & E-commerce: Како вештачката интелигенција ќе го подобри функционирањето на е-продавниците

Кога некој ќе каже „вештачка интелигенција“, првото нешто што ќе ви падне на ум може да биде визија од филмови како што е филмот на Стивен Спилберг од 2001 година „A.I. Artificial Intelligence“, научно-фантастичен трилер „Ex Machina“ или култен класик „Blade Runner“ од 1982 година. Но, кога станува збор за…...

Повеќе

#eCommerceMK во еко-акција за почисто Водно

Еко-акцијата на планината Водно послужи како инспиративен пример за колективно дејствување и еколошка одговорност. Околу 100 учесници од заедницата за е-трговија и други волонтери , вчера, 28.05.2023, ги здружија силите за спроведување на еко-акцијата  предводена од Асоцијацијата за е-трговија на Македонија (АЕТМ). Овој настан имаше за цел да го поттикне…...

Повеќе

WITCON, tech конференција на 20ти мај во Скопје организирана од Women in Tech Macedonia

Women in Tech Macedonia ја спрема својата најголема конференција до сега, која ќе се одржи на 20ти мај 2023 година, од 09:30ч-16:30ч во хотел Мериот. WITCON Tech Conference е настан кој не би требало да го пропуштите. WITCON е конференција чијашто главен фокус и цел е технологијата и иднината. Преку…...

Повеќе

Бесплатни курсеви за учење на социјалните платформи

„Постојана промена“ е описот за платформите на социјалните медиуми. Новите функции, функционалност и правила се појавуваат навидум секојдневно. Ажурирањата може да ги подобрат перформансите, но и да ги фрустрираат луѓето кои (се обидуваат) да ги користат. За среќа, повеќето социјални платформи нудат бесплатни курсеви за учење, особено за рекламирање. Исклучок…...

Повеќе

Ултимативен водич до: Маркетинг автоматизација и Персонализирана повеќеканална комуникација

Во денешниот свет, индустријата за е-трговија стана суштински дел од нашиот секојдневен живот. Со бројни брендови и онлајн продавници кои нудат различни производи, може да биде потешко за корисниците да го најдат токму она што им треба. Многу брендови се борат да обезбедат персонализирани искуства слични на оние кои се…...

Повеќе

Развојна банка нуди кредити за дигитална трансформација

Директорот на Развојна банка на РСМ – Кире Наумов, заедно со  премиерот на Владата на Република С. Македонија – Димитар Ковачевски и амбасадорката на Швајцарија  Вероник Улман Марти, во просториите на Владата на РСМ, одржаа прес-конференција на која ја промовираа новата кредитна линија. Развојната банка на С. Македонија поведе иницијатива…...

Повеќе

[ИНТЕРВЈУ] Верица Серафимов, УНИБанка – Нашите клиенти ги уживаат погодностите од дигиталните плаќања кои овозможуваат брзина, сигурност, заштеда на време и помали провизии

Непосредно пред официјалното доделување на наградите за најдобрите е-трговци за 2022, разговараме со Верица Серафимов, Раководител на сектор за дигитално банкарство и депозити за корпоративни клиенти во УНИБанка. Верица ни сподели одлични бројки кои го покажуваат растот на е-трговијата и бројки за онлајн користењето на платежни картички преку кои се…...

Повеќе