[Verified E-seller Spotlight] Fashion Group: Овозможување уникатно корисничко искуство и градење доверба помеѓу купувачите со Беџот за верификуван е-трговец се два клучни аспекти за успех во е-трговијата

Неодамна, АЕТМ ја лансираше својата нова платформа ecommerce.mk/badge која има за цел да го направи онлајн купувањето побезбедно и подоверливо за секого, да придонесе во континуираната борба за намалување на сивата економија и сомнителните практики на нерегистрираните продавачи во е-трговијата и да изгради подобра заедница за е-трговија. Со цел ефективно влијаење на борбата против сивата […]

Каде најмногу купуваат онлајн Македонците во странство, а од каде најмногу се купува од домашните е-трговци?

Ги анализиравме објавените податоци од НБРСМ за 2023, согласно кои Македонците со своите платежни картички во странство потрошиле 573.4 милиони евра, а од тие дури 34% односно 195.6 милиони евра ги потрошиле онлајн, купувајќи производи и услуги посебно поврзани со патувања и трансакции за авио-билети и резервации на хотели онлајн. Во однос на 2022 година […]

Улогата на e-mail маркетингот во е-трговијата

Со константниот дигитален раст и развој, е-трговијата станува сè повеќе популарна за бизнисите како начин за поефективна продажба на нивните производи и услуги. Во светот каде што милиони потенцијални клиенти се на само еден клик подалеку, конкуренцијата е голема, а бизнисите се соочуваат со потребата за иновативни начини за да допрат до својата таргет група.  […]

Нова веб-платформа за намалување на сива економија и заштита од нелојална конкуренција во е-трговијата

Неодамна ја промовиравме својата нова онлајн платформа ecommerce.mk/badge која има за цел да го направи онлајн купувањето побезбедно и подоверливо за секого, како и да придонесе во континуираната борба за намалување на сивата економија и сомнителните практики на нерегистрираните продавачи во е-трговијата. Во рамки на оваа платформа купувачите и е-трговците може да дознаат повеќе за: […]

Let’s do eCommerce 2024: Уште поголемо и подобро издание на конференцијата за иднината на е-трговија во Сараево

Регионалната конференција за е-трговија се одржува на 25 април оваа година во хотелот Хилс, а импресивните имиња на регионалните и глобалните индустриски лидери ќе привлечат повеќе од 400 присутни. Овогодинешната конференција, организирана од Здружението за интернет трговија „eComm“ во БиХ, ќе ги опфати сите релевантни индустриски теми од инспиративни примери за успех, најновите стратегии за […]

Оддржано Годишното собрание на АЕТМ, презентирани сработените и идни проекти 

На 03.04.2024 година го одржавме Годишното собрание на АЕТМ во присуство на членовите, поддржувачите, партнерите и соработниците. Претседателката на АЕТМ, Д-р Нина Ангеловска го отвори Собранието и им посака добредојде на присутните, а поздравно обраќање имаше и Дерик Фефер, Службеник за приватниот сектор во УСАИД Северна Македонија. Во својот поздравен говор, Претседателката на АЕТМ упати […]

Маркетинг трендови во 2024: Вештачката интелигенција и емоциите

Во 2024, иновациите во маркетингот напредуваат со голема брзина, а вештачката интелигенција e водечки фактор. Од помагање во ефикасното создавање на содржина до предвидување на реакциите на купувачите, вештачката интелигенција игра клучна улога. Истовремено, постепеното укинување на колачињата – кои биле основен дел од дигиталниот маркетинг – значи дека маркетерите се соочуваат со многу измени […]

Фалсификување на производи и крадење на интелектуална сопственост: Како да се заштитите како e-commerce претприемач

Како продавач, имате право да ја заштитите репутацијата на вашиот бренд и да ги преземете неопходните мерки за да спречите вашите производи да бидат незаконски реплицирани и пласирани на пазарот.

Трендови во е-трговија 2024: Што ќе ја обликува иднината на онлајн продажбата?

Е-трговијата и дигиталните пазари се развиваат со забрзано темпо и секогаш се менуваат, па какви трендови можат да очекуваат онлајн трговците во 2024 година? Додека in-store купувањето е повторно во полн замав, е-трговијата продолжува да напредува. Всушност, експертите предвидуваат дека продажбата во е-трговијата во светот ќе се искачи од околу 6 трилиони американски долари на […]

еCommerce трендови и дизајни на пакувањето за испорака

Се сеќаваш на возбудата што ја почувствува кога некој ти подари голем, завиткан подарок на твојот роденден? Кога купуваш производ преку Интернет, ја чекаш испораката со истата возбуда. Иако знаеш што е тоа, сепак возбудата постои. Како дете на роденден, се зголемува исчекувањето и едвај чекаш возачот да ја стави кутијата во твои раце. Ако […]

AI оптимизација на цени е одлична стратегија во е-трговијата

Пазарот за решенија засновани на вештачка интелигенција во трговијата се очекува да достигне 24,1 милијарди долари до 2028 година. Зошто таков раст? Па… Вештачката интелигенција им помага на е-трговците да анализираат Big Data, што значи дека можат да водат подобри маркетинг кампањи, да ја подобрат логистиката и, се разбира, да ги оптимизираат цените. И со […]

Во првите 3 месеци од 2023, кон домашните е-трговци се слеале 123.1 милиони евра, со раст од 14.5%

Ги анализиравме најновите објавени податоци за безготовински платежни трансакции на виртуелните места на продажба на Народната банка на Република С. Македонија, за првото тромесечие од 2023 година, согласно кои продолжува растот на онлајн трансакциите со тренд на намалување на темпото.  Вредноста на вкупните трансакции направени кон интернет продавниците од Македонци дома и во странство, како […]

АI персонализацијата е придобивка за е-продавниците

Во последниве месеци, вештачката интелигенција (AI) стана вирална тема благодарение на објавувањето на производите на компанијата OpenAI како ChatGPT. AI е присутна во различни области од нашиот живот, а нејзината улога расте секоја година. Ова ја вклучува и индустријата за е-трговија. Од персонализирани препораки за производи до чат-ботови, идеите за користење на вештачката интелигенција во […]

Од каде и колку се купува онлајн со странски платежни картички од македонските е-трговци?

АЕТМ ги анализираше објавените податоци од Народната Банка на Република Северна Македонија, според кои, странските иматели на платежни картички за купување производи и услуги од македонски е-трговци во 2022 година потрошиле 21.76 милиони евра, што во однос на претходната година претставува пораст од скоро 33%. Остварената вредност странските онлајн купувачи ја направиле во 618,932 трансакции […]

Еcommerce4all.eu – бесплатна едукативна платформа за развој на прекуграничната е-трговија во ЦЕФТА

Неодамна беше комплетирана – ecommerce4all.eu – првата регионална платформа за е-трговија која претставува информативен центар е-трговија во ЦЕФТА регионот. Платформата се развиваше од страна на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ, како главен имплементатор на платформата, во соработка со останатите асоцијации за е-трговија во регионот. Целта на оваа веб платформа, која е бесплатна за […]

Прекуграничната е-трговија во Европа во 2022 вредела 179 милијарди евра

Прекуграничната е-трговија во Европа вредела 179,4 милијарди евра во 2022 година. Ова е раст од 4,8% во споредба со претходната година. Европските онлајн продавници оствариле рекордно висок промет од 105,5 милијарди евра со прекугранично продавање, што е зголемување од 5,5% во споредба со 2021 година. Во 2021 година, прекуграничната е-трговија во Европа вредела 171,2 милијарди […]

Во 2022 година кон домашните е-трговци се слеале 394 милиони евра

Согласно најновите објавени податоци за безготовински платежни трансакции на виртуелните места на продажба во 2022 година на Народната Банка на Република Северна Македонија, вредноста на вкупните трансакции направени кон интернет продавниците од Македонци дома и во странство, како и од иматели на странски картички изнесува 33,836.8 милиони денари или 550.2 милиони евра, односно бележи пораст […]

[ИНТЕРВЈУ] Верица Серафимов, УНИБанка – Нашите клиенти ги уживаат погодностите од дигиталните плаќања кои овозможуваат брзина, сигурност, заштеда на време и помали провизии

Непосредно пред официјалното доделување на наградите за најдобрите е-трговци за 2022, разговараме со Верица Серафимов, Раководител на сектор за дигитално банкарство и депозити за корпоративни клиенти во УНИБанка. Верица ни сподели одлични бројки кои го покажуваат растот на е-трговијата и бројки за онлајн користењето на платежни картички преку кои се согледува прогресот кој е-трговијата го […]

Објавивме Jавен повик за поддршка за отворање на нови е-продавници

Во рамки на проектот „Поддршка на локалните бизниси со помош на е-трговија”, кој го реализираме во партнерство со компанијата Visa, објавивме Jавен повик насловен “Е-трговија: Супермоќ за локалните бизниси”.  Јавниот повик е отворен за сите микро, мали и средни компании, кои сè уште не ги продаваат своите производи или услуги онлајн, а имаат потреба од […]