Новости од е-трговија

Улогата на e-mail маркетингот во е-трговијата

Со константниот дигитален раст и развој, е-трговијата станува сè повеќе популарна за бизнисите како начин за поефективна продажба на нивните производи и услуги. Во светот каде што милиони потенцијални клиенти се на само еден клик подалеку, конкуренцијата е голема, а бизнисите се соочуваат со потребата за иновативни начини за да допрат до својата таргет група. 

Покрај социјалните медиуми и нивното влијание врз продажбите,  маркетингот преку е-mail останува еден од најефикасните методи за контакт со клиентите, како важен инструмент за промовирање на брендот и стимулирање на продажбата. 

Што претставува e-mail маркетингот и како функционира во е-трговијата?

Е-mail маркетингот е форма на дигитален маркетинг што вклучува испраќање на промотивни пораки и содржини до целна листа на е-mail претплатници. Во е-трговијата, е-mail маркетингот е одличен начин за комуникација со клиентите, промоција на производи, градење на односи и зголемување на продажбата.

Основата на е-mail маркетингот е создавањето на листа на претплатници кои доброволно ја даваат својата e-mail адреса на вашата компанија, и потоа креирање и испраќање насочени кампањи на таа листа. Овие кампањи можат да вклучуваат сè, од промоции на производи и специјални понуди, до newsletters и ажурирања на производи.

Една од големите предности на е-mail маркетингот во е-трговијата е тоа што ви овозможува да комуницирате директно со клиентите на персонализиран начин. Со сегментирање на вашата e-mail листа врз основа на интересите на клиентите, можете да ги прилагодите вашите пораки за да бидат попривлечни за вашите претплатници. Ова може да помогне во изградбата на доверба и лојалност со вашите клиенти, што на крај ќе доведе до поголеми продажби и приходи за вашиот бизнис.

Севкупно, e-mail маркетингот е моќна алатка за бизнисите во е-трговијата да ги достигнат и ангажираат своите клиенти, да ја зголемат својата интеракција на пазарот и да ја зголемат продажбата. Важно е, меѓутоа, да пристапите кон e-mail маркетингот со стратегија и внимание, за да го максимизирате неговиот потенцијал и да ги избегнете честите грешки.

Најдобрите практики за успешен e-mail маркетинг во контекст на е-трговијата:

 • Квалитетна e-mail листа: Изградете квалитетна листа на претплатници кои се заинтересирани за вашите производи или услуги. Не купувајте веќе постоечки e-mail листи, туку стимулирајте ги луѓето да се приклучат доброволно
 • Сегментирајте го вашиот список: Персонализирајте ги вашите кампањи со сегментирање на вашата e-mail листа врз основа на однесувањето и интересите на клиентите.
 • Привлечна тема: Користете јасна и привлечна тема што ќе ги привлече клиентите да ги отворат вашите мејлови.
 • Персонализирајте ги вашите е-пошти: Вклучете персонализација во вашите е-пошти со користење на име, локација и други релевантни информации за клиентите.
 • Чисти и привлечни CTA (повици за акција): Вашиот CTA (Call to Action) треба да биде јасен, привлечен и ориентиран кон акција за да ги поттикне претплатниците да преземат одговорна акција. Најефективните CTA започнуваат со глагол за силна акција за да ги поттикнат читателите да преземат итна акција. Акционите глаголи внесуваат енергија и импулс во вашите CTA, што ги прави поживописни и попривлечни. На пример, активните CTA како „Купи сега“ и „Започни“ се помотивирачки од пасивните CTA како „Продолжи“ и „Следно“. Имајте на ум дека некои акциони глаголи се подобро прилагодени за специфични цели. На пример, CTA како „Започни“ и „Регистрирај се“ се добри за конверзии на SaaS, додека CTA како „Купи сега“ и „Додај во кошничка“ се подобри за конверзиите на вашиот е-бизнис.
 • Оптимизирајте го мејлот за мобилни телефони: Оптимизирајте ги вашите е-пошти за мобилни телефони бидејќи се забележува зголемена употреба на мобилни уреди за проверка на е-пошта.

Со следење на овие најдобри практики, вашите кампањи за е-mail маркетинг можат да бидат поефикасни и да ги ангажираат вашите клиенти, што на крај може да резултира со поголем успех за вашиот е-бизнис.

Видови е-mail кампањи за е-бизниси

Различните видови е-mail кампањи се одличен начин за бизнисите во е-трговијата да ги постигнат различните цели, од поттикнување на продажбите до градење односи со клиентите. Еве неколку од најчестите типови на e-mail маркетинг кампањи што ги користат е-бизнисите:

 • Е-пошта за добредојде: Овие пораки се испраќаат до новите претплатници за да ги запознаете со вашиот бренд. Тие создаваат позитивен прв впечаток и го прикажуваат личниот аспект на вашиот бренд.
 • Е-пошта за напуштена потрошувачка кошничка: Ваков вид на пораки се испраќаат до клиентите кои додале артикли во кошничката, но не го завршиле купувањето. Таквите видови на е-пошти ги охрабруваат клиентите да ги завршат купувањето.
 • Промотивни е-пошти: Се користат за промовирање на продажба, попусти и специјални понуди. Овие кампањи ги поттикнуваат клиентите да купат и го зголемуваат обемот на продажбата.
 • Newsletter: Редовната комуникација која обезбедува ажурирања за вашиот бренд, производи и вести од индустријата. Ги задржува клиентите информирани и ги поддржува односите со нив.
 • Е-пошта за вкрстена продажба: Нуди дополнителни или надградени производи на клиентите кои веќе купиле. Го зголемува обемот на продажбата и го зголемува вкупниот просек на трансакциите. Apple e одличен пример за ефективна вкрстена продажба. Откако корисниците ќе додадат продукт во нивната потрошувачка кошничка, тие се префрлени на друга целна страница на која се наведени додатоци за кои купувачот би можел да биде заинтересиран. На пример доколку купува слушалки, би понудиле футрола или други додатоци за истите.
 • Е-пошта за следење по купувањето: Испраќа пораки по купувањето, благодарејќи на клиентите и нудејќи дополнителна поддршка или ресурси.
 • Е-пошта за повторно ангажирање: Се испраќа до неактивни претплатници, охрабрувајќи ги да станат повторно активни. Ги обновува односите и повторно ги вклучува неактивните претплатници.

Со употреба на различни видови кампањи за е-пошта, е-бизнисите можат да задоволат различни потреби на нивната публика и успешно да ги достигнат своите цели. Важно е да се адаптирате на потребите на вашата таргет публика и да ги користите најдобрите практики за да ги подобрите вашите е-mail кампањи.

Вообичаени грешки кои е-бизнисите треба да ги избегнат при е-mail маркетингот

Избегнувањето на грешките во е-mail маркетингот може да имаат значително влијание на успехот на вашите крајни резултати . Еве подетално објаснување за секоја од ваквите грешки:

 • Несегментирана листа: Несегментираната листа може да доведе до нецелосно ангажирање и намалена ефективност на кампањите. Клиентите имаат различни потреби и интереси, затоа сегментацијата на вашата e-mail листа ви овозможува да ги доставите посакуваните пораки до одредени групи, што го зголемува ангажманот и конверзиите.
 • Е-пошти кои не се оптимизирани за мобилни: Повеќето луѓе сега отвораат и читаат е-пошти на свои мобилни уреди. Неоптимизираните е-пошти за мобилни може да ја изгубат својата ефективност и да предизвикаат негативен впечаток кај корисниците. Оптимизирајте го дизајнот и содржината на вашите е-пошти за мобилни уреди .
 • Непривлечни теми: Темите се првоте нешто што го забележуваат корисниците кога отвораат е-пошта. За да го привлечете вниманието, тие треба да бидат привлечни, релевантни и поттикнувачки. Неуспехот да се внимава на овие елементи може да резултира со намалена отвореност на е-поштата.
 • Преоптоварување со содржина: Прекумерната содржина во е-поштата може да доведе до загуба на интерес кај примателите. Помалку е понекогаш повеќе. Фокусирајте се на најважните информации и користете го просторот за содржина која ќе ги привлечете примателите.
 • Прескокање на анализи: Анализата на резултатите на е-mail кампањите е од суштинско значење за идентификување на успехот и подобрување на идните кампањи. Прегледувајте ги информациите како отворени, кликнати и конвертирани стапки за да добиете важни insights и да го подобрите перформансот на вашите кампањи.

Со избегнување на овие грешки и применување на добри практики, вашите e-mail кампањи ќе бидат поефективни и ќе имаат позитивно влијание на вашите бизниси со е-трговија.

Најдобрите бесплатни апликации за е-mail marketing во 2024:


MailerLite – Најдобар бесплатен софтвер за е-mail маркетинг

HubSpot – Најдобар бесплатен софтвер за е-mail маркетинг за сегментација

Brevo (претходно Sendinblue) – Најдобра алатка за е-mail маркетинг но и продажба

Mailchimp – Најдобра бесплатна услуга за е-mail маркетинг за растечки е-mail програми

Sender – Најдобар бесплатен софтвер за e-mail маркетинг со бесплатен план

Loops (Веб) – Најдобар бесплатен софтвер за е-mail маркетинг за автоматизација

Извори:

https://zapier.com/blog/free-email-marketing-software/#mailerlite

https://sendpulse.com/support/glossary/ecommerce-email-marketing

https://www.semrush.com/blog/ecommerce-email-marketing/

Поврзани содржини