Улогата на e-mail маркетингот во е-трговијата

Со константниот дигитален раст и развој, е-трговијата станува сè повеќе популарна за бизнисите како начин за поефективна продажба на нивните производи и услуги. Во светот каде што милиони потенцијални клиенти се на само еден клик подалеку, конкуренцијата е голема, а бизнисите се соочуваат со потребата за иновативни начини за да допрат до својата таргет група.  […]

Нова веб-платформа за намалување на сива економија и заштита од нелојална конкуренција во е-трговијата

Неодамна ја промовиравме својата нова онлајн платформа ecommerce.mk/badge која има за цел да го направи онлајн купувањето побезбедно и подоверливо за секого, како и да придонесе во континуираната борба за намалување на сивата економија и сомнителните практики на нерегистрираните продавачи во е-трговијата. Во рамки на оваа платформа купувачите и е-трговците може да дознаат повеќе за: […]

Let’s do eCommerce 2024: Уште поголемо и подобро издание на конференцијата за иднината на е-трговија во Сараево

Регионалната конференција за е-трговија се одржува на 25 април оваа година во хотелот Хилс, а импресивните имиња на регионалните и глобалните индустриски лидери ќе привлечат повеќе од 400 присутни. Овогодинешната конференција, организирана од Здружението за интернет трговија „eComm“ во БиХ, ќе ги опфати сите релевантни индустриски теми од инспиративни примери за успех, најновите стратегии за […]

Маркетинг трендови во 2024: Вештачката интелигенција и емоциите

Во 2024, иновациите во маркетингот напредуваат со голема брзина, а вештачката интелигенција e водечки фактор. Од помагање во ефикасното создавање на содржина до предвидување на реакциите на купувачите, вештачката интелигенција игра клучна улога. Истовремено, постепеното укинување на колачињата – кои биле основен дел од дигиталниот маркетинг – значи дека маркетерите се соочуваат со многу измени […]

Фалсификување на производи и крадење на интелектуална сопственост: Како да се заштитите како e-commerce претприемач

Како продавач, имате право да ја заштитите репутацијата на вашиот бренд и да ги преземете неопходните мерки за да спречите вашите производи да бидат незаконски реплицирани и пласирани на пазарот.

[ИНТЕРВЈУ] Драган од Paket.mk: Инвестицијата на Eleven Ventures ќе ни помогне да го направиме Paket како што сме го замислувале

Во 2018 на Paket.mk беше направена првата нарачка на производ и многу набрзо се позициониравте како еден од лидерите во онлајн трговијата во Македонија, поради посветеноста на користењето на современа технологија и имплементација на нови бизнис модели, а тоа ви донесе раст од 400%, особено за и по Ковид периодот.  5 години подоцна имате нешто […]

Големи светски брендови ќе зборуваат за редефинирање на е-трговијата со вештачката интелигенција во Скопје

Еминентни говорници од големите светски брендови  Нестле („Nestlé “), Мета („Meta“),  Заландо (“Zalando”), Алегро („Allegro“), Рибок („Reebok“), но и претставници од дел од најуспешните регионални е-трговци ќе бидат дел од годинашното издание на Конференцијата за е-трговија, која на 14 ноември по шести пат ќе се одржи во нашата земја, а веќе втора година со својот […]

E-трговијата продолжува да расте – 18.5% раст во првото полугодие, 48 нови е-продавници започнаа онлајн продажба

Го анализиравме трендот на пораст како на вредноста, така и на бројот на онлајн трансакциите, кој продолжува и во првата половина на 2023 година. Согласно најновите податоци за безготовински платежни трансакции на виртуелните места на продажба за период од 6 месеци заклучно до 30.06.2023 година од страна на Народната Банка на Република С. Македонија, вкупната […]

[ИНТЕРВЈУ] Владимир Ѓорѓевиќ, VISA – Дигиталната трговија нуди можност да го искористите вашиот целосен потенцијал

Чест ни e што имавме прилика да разговараме со Владимир Ѓорѓевиќ, генералниот менаџер на компанијата VISA за Југоисточна Европа, за тоа што VISA прави во поглед на заштитата на своите корисници и безбедните платежни решенија. Но разговаравме и за развојниот потенцијал на македонскиот пазар, имплементацијата на Google Pay, нивната B2B соработка, и секако, за нашиот […]

АЕТМ објавува повик за набавка на услуги за изработка на веб платформа

Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ Скопје како дел од проектот „Активност за јакнење на деловниот екосистем“ финансиран од  УСАИД, а спроведуван од Консалтинг за стратешки развој објавува повик за набавка на услуги – изработка на веб платформа. Проектот, со наслов “Градење на подобра заедница за е-трговија во РСМ” – грант во рамките на проектот […]

Во првите 3 месеци од 2023, кон домашните е-трговци се слеале 123.1 милиони евра, со раст од 14.5%

Ги анализиравме најновите објавени податоци за безготовински платежни трансакции на виртуелните места на продажба на Народната банка на Република С. Македонија, за првото тромесечие од 2023 година, согласно кои продолжува растот на онлајн трансакциите со тренд на намалување на темпото.  Вредноста на вкупните трансакции направени кон интернет продавниците од Македонци дома и во странство, како […]

Разговор со Љупка Ѓорѓиевска [НЛБ Банка]: Како може да се искористи дигиталниот идентитет во секојдневното банкарство

Електронскиот идентитет започнува да се користи во Македонија од 12-ти октомври и претставува основа на дигитализацијата за голем број процеси со кои се соочуваме во секојдневието, започнувајќи од јавните институции, реализирањето на разни плаќањата, верификацијата на крајниот корисник и сл. Веднаш по разговорот со Вања Манова од Mastercard, продолжуваме со објави на оваа значајна тема […]

Демант на вест од денешната прес конференција на г-дин Наум Стоилковски

Асоцијацијата за е-трговија на Македонија ја демантира веста изнесена на денешната прес-конференција на ВМРО-ДПМНЕ од страна на портпаролот на партијата, г-дин Наум Стоилковски. Веста, со која тој посочи дека Фондот за иновации и технолошки развој ја поддржал инцијативата „Дигитални услуги за сите” поради поврзаноста на Асоцијацијата со министерката за финансии, Нина Ангеловска ја карактеризираме како […]