fbpx
+389 78 58 44 48
info@ecommerce.mk

Бојана Ѓорѓиева

[Интервју] Искра Тикваровска Казанџиевска, ЕВН: Информатичката писменост на населението е значаен фактор при дигитализацијата на услугите

Заедно со Искра Тикваровска Казанџиевска од ЕВН Македонија разговараме за засилениот фокус кон услугите кои на корисниците им биле најнеопходни во време на пандемијата, огромниот раст на нови корисници, онлајн уплати и забрзано имплементирање на сите планови за дигитализација токму поради covid-19 и историски највисок обем на е-трговија како во…...

Повеќе

5 начини за подобро ангажирање на вашите вработени

Без оглед на вашето занимање, можеби сте забележале дека некои од вашите колеги се енергични и страствени за својата работа, додека други изгледаат незаинтересирани. Разликата меѓу нив е позната како „ангажман на вработените“ и може да се види кај сите, од страствен предавач до ентузијастичка стјуардеса. Работниот ангажман е опишан…...

Повеќе

Covid-19 го забрза преминот кон е-трговија за 5 години, вели IBM

Како што пандемијата го преобликува нашиот свет, се повеќе потрошувачи започнаа да купуваат преку Интернет во поголем број и фреквенција. Според новите податоци од U.S. Retail Index на IBM, пандемијата го забрза пренасочувањето од физички продавници кон дигитално купување за околу пет години. Стоковните куќи, како резултат, забележуваат значителен пад.…...

Повеќе

Како до соодветна стратегија за вашиот е-бизнис во последниот квартал од 2020

Сезоната за шопинг која е во четвртиот квартал (од октомври па се до Нова Година) веќе долго време е најважниот и најпрофитабилниот период од годината за трговците ширум светот. Ова тврдење се испостави најточно во 2019 година, со тоа што вредноста на оваа сезона бележела трилиони долари.  Оваа година, со…...

Повеќе

Прекуграничната е-трговија во Европа е вредна €143 милијарди

Прекуграничната е-трговија во Европа вредела 143 милијарди евра во 2019 година. И 59% од овој пазар или 84 милијарди евра, се генерирани од онлајн пазари. Амазон сочинува 22% од пазарот, додека пазарите со европски капитал сочинуваат 11%. Прекуграничниот пазар за е-трговија од 143 милијарди евра е без патувања. Но, сепак,…...

Повеќе

Онлајн продажбата за време на празниците ќе порасне за 25-35%

Истражувачката фирма Делоит очекува онлајн продажбата за време на празничниот период да се зголеми за 25%-35% за сезоната 2020 и да достигне 182 до 196 милијарди долари за продажба на е-трговија во ноември, декември и јануари. Ова се многу повисоки бројки во споредба од празничната сезона во 2019 година, кога…...

Повеќе

5 промени што ги прават маркетерите во е-трговијата поради covid-19

Covid-19 создаде ударни бранови низ повеќето малопродажни бизниси и бизниси базирани на е-трговија. Помеѓу затворањето на продавниците, синџирите на снабдување и потрошувачите кои сé повеќе се стремат кон купување преку Интернет, традиционалните и дигиталните трговци на мало мораа да се прилагодат, исфрлајќи ги старите навики за да се соочат со…...

Повеќе

Амазон го лансираше Prime членството во Турција

Амазон го лансира Prime во Турција, нудејќи бесплатна и брза испорака на илјадници производи во многу категории од електроника до играчки, книги, убавина, лична нега и многу други. Почнувајќи од 15.09.2020, клиентите во Турција можат да го користат Amazon Prime, програмата за членство на Amazon, во која уживаат повеќе од…...

Повеќе

[Интервју] Милица Весовиќ Денковска, Филип Морис Скопје: Пандемијата придонесе за промена на навиките и отвореност за нарачки онлајн

Разговараме со Милица Весовиќ Денковска од Филип Морис Скопје за новолансираниот производ IQOS, е-трговијата како клучен аспект од нивната стратегија особено во екот на пандемијата и позитивното искуство на нивните купувачи од нивната онлајн продавница. АЕТМ: Иновативниот IQOS уред кој направи револуција во тутунската индустрија беше лансиран на нашиот пазар…...

Повеќе

Амазон вработува уште 100.000 работници поради интензивно користење на е-трговијата на глобално ниво

Амазон соопшти дека регрутира уште 100.000 работници – четвртa серија на вработување во САД оваа година – со цел да биде чекор вo чекор со побарувачката за е-трговија која навистина се зголеми за време на пандемијата. Најголемиот светски продавач изјави дека позициите се за целосно и скратено работно време во…...

Повеќе