+389 78 58 44 48
info@ecommerce.mk

BOJANA GJORGJIEVA

Дали фотографиите прават comeback на Instagram?

Ready, set, shoot 📸 Ако во последно време забележувате повеќе фотографии на вашиот Instagram Feed, не сте единствени. Следејќи ги приоритетите на Instagram за 2023 година, забележавме зголемување на појавата на фотографии. Технички гледано, фотографиите никогаш не заминаа од оваа платформа, но беше воочливо дека Reels и “suggested” содржината беа…...

Повеќе

Еcommerce4all.eu – бесплатна едукативна платформа за развој на прекуграничната е-трговија во ЦЕФТА

Неодамна беше комплетирана – ecommerce4all.eu – првата регионална платформа за е-трговија која претставува информативен центар е-трговија во ЦЕФТА регионот. Платформата се развиваше од страна на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ, како главен имплементатор на платформата, во соработка со останатите асоцијации за е-трговија во регионот. Целта на оваа веб…...

Повеќе

Прекуграничната е-трговија во Европа во 2022 вредела 179 милијарди евра

Прекуграничната е-трговија во Европа вредела 179,4 милијарди евра во 2022 година. Ова е раст од 4,8% во споредба со претходната година. Европските онлајн продавници оствариле рекордно висок промет од 105,5 милијарди евра со прекугранично продавање, што е зголемување од 5,5% во споредба со 2021 година. Во 2021 година, прекуграничната е-трговија…...

Повеќе

Во 2022 година кон домашните е-трговци се слеале 394 милиони евра

Согласно најновите објавени податоци за безготовински платежни трансакции на виртуелните места на продажба во 2022 година на Народната Банка на Република Северна Македонија, вредноста на вкупните трансакции направени кон интернет продавниците од Македонци дома и во странство, како и од иматели на странски картички изнесува 33,836.8 милиони денари или 550.2…...

Повеќе

Се одржа Годишното Собрание на АЕТМ

На 03.04. го одржавме нашето Годишно Собрание, во присуство на членовите, поддржувачите, партнерите и соработниците на АЕТМ. Претседателката на АЕТМ, Д-р Нина Ангеловска го отвори собранието и им посака добредојде на присутните, а поздравни обраќања имаа Министерот за финансии, Д-р Фатмир Бесими, и Директорката на Агенцијата за пошти Г-ѓа Билјана…...

Повеќе

„ПИЈАЛАЦИТЕ НЕМААТ ПРЕДРАСУДИ“ – Пивара Скопје и ГЕА наздравија за свет без стереотипи и дискриминација

Како компанија која е лидер на пазарот повеќе од 100 години, партнерот на Алијансата за родова еднаквост, Пивара Скопје, има голема улога и одговорност кон општеството и се стреми да биде пример за заедницата и да ги помести границите во секоја сфера преку позитивни практики кои се дел од работната…...

Повеќе

5 важни прашања за вашиот бизнис кои ќе можете да ги одговорите со присуствување на Shoptalk Europe во Барселона

Бидејќи опкружувањето во продажбата во Европа се променува согласно динамичното однесување на потрошувачите, а заедно со него и изобилството на нови дигитални технологии и предизвикувачката економска позадина, ова е точниот момент кога победничките бизниси ќе гледаат подалеку од краткорочното и ќе ја забрзаат нивната дигитална трансформација. Затоа Shoptalk Europe ќе…...

Повеќе

Ги собира ли во саксијата?

По повод Меѓународниот ден на жената, Алијансата за родова еднаквост на работното место – ГЕА која е подружница на АЕТМ и се залага за еднаквост на работното место, премиерно објави оригинален видеоспот со кој го честита 8-ми март, Меѓународниот ден на жената. Главната порака на спотот е претставена преку отсликување на…...

Повеќе

Мастеркард отвора претставништво во Скопје и назначува нов генерален директор за Југоисточна Европа

Технолошкиот лидер „Мастеркард“ (Mastercard) преку огранокот за Европа го отвoра своето долгоочекувано претставништво во Скопје. „Мастеркард беше првата платежна картичка издадена во Република Северна Македонија и во изминатите дваесет и пет години увидовме дека земјата се издвојува како иновативно и напредно општество на Балканот, посветено на развој на дигиталната економија,…...

Повеќе

Објавивме Jавен повик за поддршка за отворање на нови е-продавници

Во рамки на проектот „Поддршка на локалните бизниси со помош на е-трговија”, кој го реализираме во партнерство со компанијата Visa, објавивме Jавен повик насловен “Е-трговија: Супермоќ за локалните бизниси”.  Јавниот повик е отворен за сите микро, мали и средни компании, кои сè уште не ги продаваат своите производи или услуги…...

Повеќе