Recommerce пазарот е вреден 94 милијарди евра

Во 2022/23 година, европскиот пазар за повторна трговија бил проценет на 94 милијарди евра. Пазарниот удел, во споредба со вкупниот европски пазар за е-трговија, сега е 12,3%. Се очекува тој да се зголеми на 14% во следните три години. Ретрговијата (или повторната е-трговија) е релативно нов поим кој вклучува препродажба на производи, поправка, реновирање, препроизводство, […]

Како да креираш 30-дневен план за социјални медиуми

Без разлика дали штотуку сте започнале со менаџирање на социјални медиуми или сте некој што долго време го работи ова и менаџира повеќе профили одеднаш, креирањето план за социјални медиуми е одличен начин да си ја олесните вашата работа, да останете организирани и да добиете подобри резултати. И иако креирањето на ваков план изгледа какомногу […]

Email маркетинг ROI во просек е 36:1

Email маркетинг нуди највисок и најизмерлив ROI (Return Of Investment – поврат на инвестицијата) од сите видови маркетинг.  Повикувајќи се на статистиката за email маркетинг и разбирањето кои трендови функционираат, а потоа нивното имплементирање во вашата сопствена стратегија за email маркетинг е најдобриот начин да го зголемите вашиот email маркетинг ROI.  Но, пред да зборуваме […]

Што е mCommerce и кои се бенефитите?

Можноста за пристап до светот на купување преку вашите прсти ја редефинира е-трговијата и таа не се забавува наскоро. Со мобилниот интернет сообраќај кој сочинува близу 60% од вкупниот онлајн сообраќај и 4,67 милијарди корисници на мобилен интернет ширум светот, mCommerce сега е клучен двигател на приходите за е-трговците. Подолу ги разгледуваме придобивките што може […]

Водич за ChatGPT за сите што менаџираат социјални медиуми

Работете заедно со вештачката интелигенција, не против🤖 Со порастот на ChatGPT и другите алатки за вештачка интелигенција, некои се прашуваат дали маркетерите на социјалните медиуми ќе бидат заменети. Но, се повеќе се поистоветува дека тоа нема да се случи бидејќи ефективната, креативна и оригинална содржина бара human touch 🙂 Сепак, алатките за вештачка интелигенција можат […]

Save Now Buy Later станува нов тренд

Заштеди Сега, Купувај Подоцна (Save Now, Buy Later) е нов тренд на купување што вклучува одложување пари за идни купувања.  Деловниот модел Save Now Buy Later (SNBL) е најновата „лудост“ за финтех, следејќи ги апликациите Buy Now Pay Later (BNPL) кои доминираа во последните неколку години. За разлика од BNPL апликациите, Save Now Buy Later […]

Текстуални објави – нова опција на TikTok

Изминатиов период е навистина eventful во Big Tech: Instagram ја објави апликацијата Threads, Twitter се ребрендираше во X, а TikTok го објави својот новитет: текстуални објави. Сега кога еден корисник на TikTok ќе тргне да направи некаква објава, ќе може да избере дали сака да сподели фотографии, видео или текст. Текстуалните објави имаат ограничување од […]

13 бесплатни алатки за социјални медиуми

Без разлика дали сте бренд или некој што креира содржина на социјалните медиуми – управувањето со нив не е едноставна работа. Од закажување на објави однапред до следење на податоците кои произлегуват од објавите, дури и на најискусните им требаат алатки кои ќе им ја поедностават работата. За среќа, има многу бесплатни алатки и апликации […]

еCommerce трендови и дизајни на пакувањето за испорака

Се сеќаваш на возбудата што ја почувствува кога некој ти подари голем, завиткан подарок на твојот роденден? Кога купуваш производ преку Интернет, ја чекаш испораката со истата возбуда. Иако знаеш што е тоа, сепак возбудата постои. Како дете на роденден, се зголемува исчекувањето и едвај чекаш возачот да ја стави кутијата во твои раце. Ако […]

AI оптимизација на цени е одлична стратегија во е-трговијата

Пазарот за решенија засновани на вештачка интелигенција во трговијата се очекува да достигне 24,1 милијарди долари до 2028 година. Зошто таков раст? Па… Вештачката интелигенција им помага на е-трговците да анализираат Big Data, што значи дека можат да водат подобри маркетинг кампањи, да ја подобрат логистиката и, се разбира, да ги оптимизираат цените. И со […]

АI персонализацијата е придобивка за е-продавниците

Во последниве месеци, вештачката интелигенција (AI) стана вирална тема благодарение на објавувањето на производите на компанијата OpenAI како ChatGPT. AI е присутна во различни области од нашиот живот, а нејзината улога расте секоја година. Ова ја вклучува и индустријата за е-трговија. Од персонализирани препораки за производи до чат-ботови, идеите за користење на вештачката интелигенција во […]

Visual Search – моќна алатка на многу eCommerce брендови

Визуелното пребарување (Visual Search) е технологија која користи вештачка интелигенција (AI) за да им овозможи на купувачите да пребаруваат онлајн користејќи слика наместо текст или клучен збор. Ова е исклучително корисно за луѓе кои не знаат точно како да го опишат она што го бараат или внесуваат погрешни термини за пребарување во searchbar. Во случаи […]

Сѐ што треба да знаеш за Threads, новата социјална мрежа на Instagram

Instagram на 05.07. лансираше нова апликација базирана на текст која се вика Threads, која има многу сличности со апликацијата Twitter. Што е Instagram Threads? Според App Store на Apple, „Threads е место каде што заедниците се собираат за да разговараат за сè – од темите за кои сте заинтересирани денес до она што ќе биде […]

Како да инсталирате Google Pay

Од неодамна, услугата Google Pay е достапна за сите корисници на картички Visa издадени од NLB Банка во Северна Македонија. Google Pay е брз и лесен начин на плаќање, без разлика дали плаќате во продавница или онлајн. За да ја активирате услугата Google Pay потребно е да: го отворите Google Play Store на вашиот телефон […]

8 social media трендови што треба да ги знаете во 2023

Нешто на кое што можеме да сметаме е дека социјалните медиуми постојано се менуваат. Минатата година, автентичноста беше на највисоко (hello, BeReal) и релатибилноста стана поважна од кога било (goodbye, overuse of filters). Во 2023 година, овие теми напредуваат со голема промена кон содржина која е community-led. Затоа, за да можете да keep up with […]

Дали фотографиите прават comeback на Instagram?

Ready, set, shoot 📸 Ако во последно време забележувате повеќе фотографии на вашиот Instagram Feed, не сте единствени. Следејќи ги приоритетите на Instagram за 2023 година, забележавме зголемување на појавата на фотографии. Технички гледано, фотографиите никогаш не заминаа од оваа платформа, но беше воочливо дека Reels и “suggested” содржината беа приоритизирани. По кампањата „Make Instagram […]

Бесплатни курсеви за учење на социјалните платформи

„Постојана промена“ е описот за платформите на социјалните медиуми. Новите функции, функционалност и правила се појавуваат навидум секојдневно. Ажурирањата може да ги подобрат перформансите, но и да ги фрустрираат луѓето кои (се обидуваат) да ги користат. За среќа, повеќето социјални платформи нудат бесплатни курсеви за учење, особено за рекламирање. Исклучок се BeReal, кој ја обесхрабрува […]

Развојна банка нуди кредити за дигитална трансформација

Директорот на Развојна банка на РСМ – Кире Наумов, заедно со  премиерот на Владата на Република С. Македонија – Димитар Ковачевски и амбасадорката на Швајцарија  Вероник Улман Марти, во просториите на Владата на РСМ, одржаа прес-конференција на која ја промовираа новата кредитна линија. Развојната банка на С. Македонија поведе иницијатива за воведување на оваа кредитна […]

Агенција за пошти: Во првата половина од 2022 преку е-трговија се доставени 102.496 e-commerce пакети и 930.380 пакети со откупнина

Десет лиценцирани даватели на поштенски услуги престанале да работат на поштенскиот пазар од почетокот на годинава, а прогнозите на регулаторот се дека на почетокот на следната година ќе престанат да функционираат уште неколку. Намалената економска активност на стопанството воопшто, како и зголемените трошоци за енергенси во структурата на цените на поштенските услуги, ја намали побарувачка […]