Новости од е-трговија

Германската е-трговија има потенцијал да порасне на 141 милијарда евра во 2024 година

‘German ecommerce could grow to €141 billion in 2024’

За е-трговијата во Германија се предвидува значително да порасне во наредните години. По рекордната година поврзана со корона со достигнување на вредноста на онлајн продажбата некаде помеѓу 80 и 88 милијарди евра, трендот ќе продолжи. Се предвидува дека е-трговија во Германија може да вреди 120 милијарди евра во 2024 година, а можеби дури и 141 милијарда евра.

IFH Келн го анализираше идниот развој на е-трговијата во Германија и смета дека Интернет продажбата јасно ќе има корист од кризата предизвикана од пандемијата. „Во текот на последните неколку месеци, се повеќе купувања беа извршени преку Интернет. Обемот на е-трговијата во Германија ќе биде помеѓу 80 и 88 милијарди евра во 2020 година, што значи дека растот е најмалку двојно зголемен во споредба со претходната година “, велат тие.

Силниот онлајн раст ќе продолжи

Во своите проекции за следните четири години, IFH Келн покажува силен раст на е-трговијата што ќе продолжи. Според пресметката на трендот, е-трговијата во Германија ќе генерира продажба од 120 милијарди евра до 2024 година, а со зголемен раст, на пример, поради постојани бран од пандемијата, дури 141 милијарди евра.
Е-трговијата во Германија може да вреди 141 милијарда евра до 2024 година
Според пресметките, уделот на интернет продажбата во трговијата на мало ќе биде на 16,5% во 2024 година и дури може да се искачи на 19,4% во одредено сценарио.
Ecommerce sales development in Germany

Поврзани содржини