Новости од е-трговија

Buy Now, Pay Later: зголемена употреба на услугата за божиќните празници

„Купи сега, плати подоцна“ (BNPL) станува сè повеќе популарна услуга. Еден од пет потрошувачи во Велика Британија планира да ги користи овие услуги за време на Божиќ, за да ги распредели трошоците. Но, зголемената популарност, исто така, предизвика зголемување на неподмирениот долг меѓу купувачите во ОК.

Трговците кои ја нудат опцијата „купи сега, плати подоцна“ како начин на плаќање може да видат дека бројот на нивните нарачки расте експоненцијално за време на празниците. Начинот на плаќање станува се попопуларен. Пред неколку недели, студија откри дека 36% од Gen-Z користеле BNPL во 2021 година, што е шесткратен раст од 2019 година.

22% од купувачите планираат да користат BNPL

Оваа недела, провајдерот на BNPL, Butter, објави извештај во кој се наведува дека 22% од потрошувачите во ОК планираат да ги распределат трошоците за божиќното купување со овој начин на плаќање; биле анкетирани речиси 5.000 потрошувачи.

„Не е изненадувачки што многумина од нас одлучуваат да ги распределат трошоците.”

Мнозинството од 54% рекле дека распределувањето на трошоците со оваа услуга им овозможува подобро да управуваат со своите финансии. „Колку старееме, толку повеќе сфаќаме дека Божиќ е за поминување време со пријателите и семејството, но за многумина, сепак може да биде многу скап период од годината. Преголемото оптеретување финансиски може да не остави да се соочиме со многу долг јануари и затоа не е ни чудно што во денешно време, многу од нас одлучуваат да ги распределат трошоците наместо да го апсорбираат сето тоа во текот на месец декември“, вели Тимоти Дејвис, извршен директор на Butter.

28% од возрасните во ОК користеле BNPL во октомври

Овие резултати се потврдени со други истражувања креирани од Equifax. Во споредба со пред 10 месеци, 2,6 милиони повеќе луѓе во ОК ги користат BNPL услугите. Во октомври годинава, 28% од возрасната популација извршиле барем едно купување со овој начин на плаќање, наспроти 23% во декември минатата година.

Дека потрошувачите веруваат дека „купи сега, плати подоцна“ ќе го ублажи финансискиот удар беше потврдено и во втората студија, каде што петтина од 18-35 го повторија ова чувство. Најмалку 27% од нив велат дека би имале потешкотии да си овозможат соодветен Божиќ без BNPL услугите.

Купувачите од Велика Британија имаат долгови од 4,7 милијарди евра

Со неодамнешниот раст на популарноста, се зголемија и критиките за услугите „купи сега, плати подоцна“. За време на пандемијата, купувачите во ОК собрале повеќе од 4,7 милијарди евра неподмирен долг откако ги искористиле BNPL зделки.

Кларна, водечкиот провајдер на BNPL во Европа, ги прима овие критики. Во ОК, Управата за рекламирање дури забрани некои од рекламите на Кларна. Самата компанија тврдела дека на клиентите им нуди можност да плаќаат на рати без камата, додека банките и кредитните картички користат високи каматни стапки.

„BNPL може да биде корисна алатка за буџетирање“.

„За купувачите кои сакаат да го изедначат своето трошење во текот на празничниот период, BNPL може да биде неверојатно корисна алатка за буџетирање.“, вели Џејадип Наир, директор за производи и маркетинг во Equifax. „Меѓутоа, колку и да е корисен овој метод, важно е купувачите да не го гледаат тоа како начин да претеруваат со купувањето во наредните недели“.

Извор: Ecommerce News

Поврзани содржини