fbpx
+389 78 58 44 48
info@ecommerce.mk

Новости

T-mobile и Nokia го потпишаа првиот договор за 5G мрежа

5G мрежите ветуваат дека ќе испорачаат поголема брзина и мрежи кои се посигурни и поодговорни за корисници на мобилни телефони. T-mobile ја назначи Nokia за снабдување на опрема потребна за 5G мрежата со договор од 3.5 билиони долари.  Ова досега е најголемиот договор за оваа намена, а воедно е и единствениот.

Ваквиот договор ја обврзува Нокиа да испорача софтвер и други потребни материјали за да може да се овозможи 5G покриеност. Со овој договор, се очекува зголемување на популарноста на 5G мрежата.

Петтата генерација на безжични мрежи или 5G е најновата итерација на мобилната технологија, дизајнирана за значително зголемување на брзината и реагирање на безжичните мрежи. Со 5G, податоците што се пренесуваат преку безжични широкопојасни конекции би можеле да патуваат со брзина од 20 Gb / s  – надминувајќи ги жичаните мрежни брзини. 5G, исто така, ќе овозможи значително зголемување на количината на податоци што се пренесуваат преку безжични системи.

Сакате да дознаете повеќе за 5G? Прочитајте тука.

Виктор Стојкоски