+389 78 58 44 48
info@ecommerce.mk

Новости

TikTok – најпопуларен веб домен на Интернет за 2021

Според Cloudfare, TikTok го надмина Google.com како најпопуларен веб домен во светот. Апликацијата која е стара веќе 5 години го надмина Google Seach заедно со останатите додатоци на Google како што се Maps, Shopping, News, Photos, Translate итн. Минатата година, TikTok се наоѓал на седмото место на листата на Cloudfare со веб домени – пред него се наоѓале Google, Facebook, Microsoft, Apple, Netflix и Amazon.

Во сопственост на кинеската компанија ByteDance, TikTok е исто така единствената страница која не е американска и се рангира во првите 10 на листата на Cloudfare:

1. TikTok.com

2. Google.com

3. Facebook.com

4. Microsoft.com

5. Apple.com

6. Amazon.com

7. Netflix.com

8. YouTube.com

9. Twitter.com

10. WhatsApp.com

Cloudflare вели дека ова рангирање се пресметува со помош на збирните податоци што ги има за интернет сообраќајот. Овие податоци вклучуваат статистика за популарноста на доменот, процентуални промени во веб сообраќајот и промени во рангирањето во одреден временски период (во овој случај, еден месец). Кога станува збор за вкупниот број на корисници, Facebook и понатаму е највисоко рангиран.
Сепак, TikTok е неоспорна сила во речиси секој поглед: еден извештај проценува дека околу 167 милиони видеа на TikTok се емитуваат секоја минута од секој ден. Нивниот број е помал од активноста на другите веб-локации: Google, кој предводи околу 90% од сите пребарувања на Интернет, врши 5,7 милиони пребарувања во минута. Корисниците на YouTube и Netflix проследуваат едвај милион часа содржина на секои 60 секунди, заедно. Но, TikTok има милијарда активни корисници, од кои речиси половина се на возраст меѓу 16 и 24 години. Овие бројки дури и не ја покажуваат нејзината вистинска вредност, бидејќи е лесно видеата на TikTok да се вградат во платформи како Twitter, Facebook и YouTube.

Ова, плус фактот дека видеата на TikTok се долги колку една реклама е причината зошто маркетерите сега го гледаат TikTok како „свет грал на маркетингот“.

Заклучокот на Cloudflare за најпопуларните веб-домени оваа година содржи неколку други трендови кои вреди да се забележат. Како прво, Instagram воопшто не стигна до топ-листата на годината. И трката за тие врвни места може да биде тешка, како што покажа падот на Facebook во октомври: По тој период од шест до седум часа, страницата падна од третото на четвртото место на рангирањето на Cloudflare цели седум дена. Исто така, веб-локацијата на Мајкрософт – еден вид бејби бумер против TikTok – сè уште е на 4-то место, ставајќи ја над Amazon, YouTube и Twitter.

Извор: FastCompany

Post a comment

I accept the Privacy Policy