Новости од е-трговија

Save Now Buy Later станува нов тренд

Заштеди Сега, Купувај Подоцна (Save Now, Buy Later) е нов тренд на купување што вклучува одложување пари за идни купувања. 

Деловниот модел Save Now Buy Later (SNBL) е најновата „лудост“ за финтех, следејќи ги апликациите Buy Now Pay Later (BNPL) кои доминираа во последните неколку години.

За разлика од BNPL апликациите, Save Now Buy Later апликациите ги поттикнуваат корисниците да избегнуваат купување сега и плаќање подоцна. Наместо тоа, тие поттикнуваат постојано штедење за да ги купат работите што корисниците ги сакаат додека не можат да си дозволат целосно да платат за некој предмет, користејќи различни функции за да им помогнат на корисниците да ја постигнат оваа цел.

Што е Save Now, Buy Later?

Едноставно кажано, Save Now, Buy Later е штедење кога немате доволно пари за да ги купите работите што ги сакате. Save Now Buy Later апликациите ги поддржуваат корисниците да го направат тоа.

Концептот Save Now, Buy Later е релативно нов и ги охрабрува корисниците на апликации постојано да напредуваат кон своите цели за штедење, така што корисниците можат брзо и поефективно да плаќаат за работите што ги сакаат без да мора да преземаат долгови.

Сепак, ова полесно се кажува отколку што се прави. Save Now Buy Late апликациите се изградени со ова на ум и користат различни функции за да им помогнат на корисниците поефикасно да ги постигнат своите цели за заштеда.

Како функционира Save Now Buy After?

Save Now Buy Later апликациите им помагаат на корисниците постојано да штедат за да ги добијат работите што ги сакаат. Како се прави ова варира помеѓу апликациите.

Многу Save Now Buy Late апликации ги поттикнуваат корисниците да постават цел – често во форма на производ или големо купување, заедно со вредноста на ставката – и краен рок за да ја постигнат.

Оттука, апликациите Save Now Buy Later често го разложуваат распоредот за штедење на корисникот на еднакви делови до крајниот рок за купување. На пример, ако сакате да купите нов лаптоп за шест месеци, апликацијата ќе ви помогне да креирате распоред за штедење за да ја постигнете целта во оваа временска рамка. Можеби планирате да депонирате еднакви износи секој месец, или на секои две недели, на пример, додека не ја постигнете оваа цел.

Во други сценарија, функцијата „Save Now Buy Later“ може да биде дел од посеопфатна апликација за лични финансии и буџетирање. Овие карактеристики ви го олеснуваат штедењето со делење на вашите средства помеѓу различни сметки или саксии за штедење и имаат функции да ве обесхрабрат да ги трошите тие пари на друго место.

Деловниот модел Save Now, Buy Later вклучува и е-трговци, односно кога корисниците на апликациите заштедуваат пари во апликацијата, нивните заштеди се директно поврзани со е-продавницата.  Е-трговците може да обезбедат попусти или награди, охрабрувајќи ги корисниците на апликациите и клиентите постојано да штедат за да ги постигнат своите цели.

SNBL против BNPL

Buy Now Pay Later (BNPL) апликациите како Klarna и Afterpay станаа сè попопуларни во последните неколку години.

Овие апликации ви дозволуваат да ги купите работите што ги сакате – без разлика дали се работи за облека, парче технологија или нешто друго – порано отколку што можете да си го дозволите. BNPL aпликациите го вршат плаќањето во име на корисникот на давателот на BNPL услуга на рати на однапред утврден распоред за отплата.

Меѓутоа, ако ги пропуштите датумите на отплата, ве очекуваат големи такси, кои брзо може да се претворат во долг што е тешко да се исплати, слично како кредитна картичка.

Како поинаку функционира Save Now Buy Later? Деловниот модел Save Now Buy Later работи во спротивна насока. Целта на овие апликации е да им помогнат на корисниците да заштедат и да купат нешто само кога имаат доволно да платат за тоа со свои пари. На овој начин, апликациите Save Now Buy Later им помагаат на луѓето да избегнат долгови.

Придобивките од Заштедете сега, купувајте подоцна

Save Now Buy Later апликациите имаат многу придобивки, што може да ја зајакне финансиската позиција на корисниците на апликации и да им го подобри животот, за разлика од апликациите Купи сега, плати подоцна.

Значи, како точно функционира Save Now Buy Later во корист на корисниците на апликациите?

 1. Избегнување на долг
  Понекогаш долгот вреди, на пример, за стекнување на дома или отплаќање на студиите. Но, во повеќето случаи, сепак, не е потребен. Долгот ја ослабува вашата финансиска позиција, го оштетува вашиот кредитен рејтинг и ве прави посиромашни на долг рок.Buy Now Pay Later шемите поттикнуваат прекумерно трошење и купување повеќе отколку што можете да си дозволите. Бидејќи вообичаено не ви се наплатува за навремено плаќање на заемите од BNPL, овие шеми се обложуваат дека корисниците не можат да се придржуваат до распоредот за отплата. Оттука, долгот може да се зголемува и експоненцијално да се зголемува бидејќи корисниците на апликацијата BNPL преземаат повеќе отколку што можат да отплатат.

  Спротивно на тоа, Save Now Buy Later апликациите ги „тераат“ корисниците да ги зачуваат работите што ги сакаат пред да ги купат и да ги наградат за тоа. Со други зборови, деловниот модел Save Now Buy Later има корист од тоа што корисниците се држат до своите цели за штедење, така што овие апликации ги поттикнуваат да избегнат акумулација на долгови.

 2. Без камати
  Кога користите кредитна картичка или BNPL апликација – или добивате заем – за да платите за работите што ги сакате и ви требаат, веројатно ќе потрошите повеќе отколку што сте се ценеле во форма на камата на долг што го акумулирате.Кога заштедувате со SNBL апликациите, можеби ќе можете целосно да избегнете користење на BNPL услуги. Ова значи дека никогаш нема да платите повеќе за некој предмет отколку што вреди само затоа што не сте биле доволно трпеливи да чекате додека не можете целосно да го купите.
 3. Флексибилност
  За разлика од BNPL апликациите, кредитните картички и заемите, нема да добиете финансиски удар ако не се придржувате до распоредот за плаќање SNBL.Секако, некои SNBL апликации ќе ги намалат наградите/попустите што ги добивате ако не ги постигнете целите за штедење, но никогаш нема да ви се наплаќа за промашување на целта, за разлика од кредитните картички и апликациите BNPL.Ова значи дека ако се појават неочекувани трошоци, можете да престанете да ги додавате вашите заштеди додека не се чувствувате финансиски способни без да претрпите никакви финансиски казни.

  Уште нешто – ако одлучите дека повеќе не го сакате она за што сте заштедиле, и тоа е во ред. Можете да ги повлечете парите од вашиот фонд без последици. Сè што се случува е дека ќе ги изгубите попустите или наградите што може да дојдат со вашето купување.

 4. Исполнете ги вашите финансиски цели
  Денес е потешко од кога и да е да останеме фокусирани и да напредуваме кон нашите финансиски цели, зошто производите ни се појавуваат секој ден – често стотици пати на ден – и ни се меѓу многуте други финансиски оптоварувања што ги имаме.SNBL ви помага да дадете приоритет на она што е најважно за вас, ве одржува одговорни и нуди поттик да останете на вистинскиот пат, без разлика дали вашата цел е да заштедите пари за куќа или патување.