Новости од е-трговија

Над 500 милиони е-купувачи во Европа во 2021 година

Е-трговијата во Европа треба да одбележи голема пресвртница во 2021 година, бидејќи бројот на е-купувачи веројатно ќе надмине 500 милиони. Стапката на пенетрација на е-трговијата исто така се предвидува да достигне скоро 60%.

Е-трговијата во Европа станува сè попопуларна низ целиот континент и остатокот од светот. Податоците презентирани од TradingPlatforms покажуваат дека минатата година во Европа имало 480,9 милиони корисници на дигитална трговија; за оваа бројка се предвидува дека ќе порасне на 506,9 милиони евра до крајот на оваа година.

Дефинирање на дигиталната трговија во Европа

TradingPlatforms ја дефинира дигиталната трговија како сите трансакции на потрошувачи што се вршат преку Интернет и директно се однесуваат на онлајн купување на производи и услуги. „Плаќањата може да се вршат преку дебитни картички или кредитни картички, но исто така и преку даватели на услуги за плаќање преку Интернет, како што е PayPal. Трансакциите помеѓу физички лица, како и помеѓу бизнисите се исклучени од пресметките “.

Стапката на пенетрација на корисниците на е-трговија во Европа се очекува да достигне 59,7 проценти.

Оваа година има поголема вредност на трансакциите отколку во 2019

Според TradingPlatforms, вкупната вредност на трансакциите на целата активност на дигитална трговија во Европа доживеала намалување од 12,18% минатата година и забележала вкупна вредност од околу 573 милијарди евра. Оваа година, индустријата за малопродажба преку Интернет се очекува да отскокне со пораст од 22,15% на годишно ниво, достигнувајќи скоро 700 милијарди евра, што би било поголемо од вкупната вредност на трансакциите во 2019 година.

Вкупна вредност на трансакцијата да се врати во 2021 година по падот во 2020 година

Вкупната вредност на трансакциите кои се одвивале во опсегот на дигиталната трговија во Европа била во постојан пораст сè до појавата на пандемијата во 2020 година. Како резултат на економската несигурност предизвикана од COVID-19, дигиталната трговија доживеа намалување од 12,18% во 2020 година кога беше забележана вкупна вредност на трансакциите од 674,28 милијарди американски долари.

Во 2021 година, вредноста на трансакциите во дигиталната трговија во Европа се очекува да отскокне и да забележи раст на годишно ниво од 22,15%, достигнувајќи 823,62 милијарди американски долари – дури и повисоко од вкупната вредност на трансакциите во 2019 година. Вкупната трансакциска вредност на Европа од дигиталната трговија се очекува да ја премине профитабилната граница од 1T $ некаде во 2023 година.

Рекс Пасквал, уредник во Трговските платформи, коментира:

„Технолошките достигнувања во изминатите неколку децении и дадоа на дигиталната трговија многу поголемо влијание од кога било досега. Нејзината важност беше дополнително истакната за време на рестриктивните мерки во 2020 година кога им овозможи на компаниите, големи и мали, да преживеат и покрај тешкотиите предизвикани од пандемијата. Јакоста на овој сегмент и неговата сè уште светла иднина се јасни за гледање со проекциите за 2021 година што веќе покажуваат ветувачки скок “.

Извор: Ecommerce News

Поврзани содржини