+389 78 58 44 48
info@ecommerce.mk

Новости

Mastercard ќе ги отстрани потписите од картичките и на слиповите

Додека напредувањата во технологијата и сигурноста се менуваат како луѓето плаќаат и го потврдуваат својот идентитет, Mastercard објави дека потписите на сопствениците на картички сега ќе бидат опционални, и на картичката и на слиповите.

За сопствениците на картички, кои не треба да се регистрираат тоа значи побрзо и поедноставно искуство. Денес, потрошувачите го доживуваат ова кога ќе се приклучат кон плаќања со безконтактен картички, кои се брзи, безбедни и најчесто не бараат потпис.

Оваа одлука е усогласена со растечките барања на потрошувачите. Во истражувањето спроведено во САД, само 40% велат дека се потпишале на задната страна на своите картички, а една третина од оние кои не се потпишале изјавија дека не ја гледаат поентата во тоа. Во истото истражување, повеќе од половина од испитаниците верувале дека се исто толку сигурни без потписот, а две третини сакале биометрика да ги замени потписите, лозинките и ПИН-кодовите кога плаќале со својата картичка.

Со модерни, напредни форми на автентикација што се сега достапни, отстранувањето на условот за снимање на потписи на продажно место и сега потписните плочи на картичките е важен чекор во поддршката на нашата дигитална еволуција. Издавачите, трговците и сопствениците на картички ќе имаат корист од оваа промена, бидејќи побрзи, побезбедни опции ќе го подобрат задоволството и ќе ја зголемат продажбата“, рече Линда Киркпатрик, извршен потпретседател во САД за Трговци и прифаќање на Mastercard.

Почнувајќи од април 2019 година, издавачите на Mastercard на глобално ниво повеќе нема да бидат обврзани да вклучат панел за потпис на задната страна од производите на Мастеркард. Оваа промена го следи потегот, за да им овозможи на трговците да соберат потписи на сопствениците на картички за купување во продавница. Mastercard ја водеше оваа индустрија со оваа најава во САД и Канада минатата есен, а сега ја проширува оваа опција на трговци низ целиот свет.

Ова го гледаме како победа за сите. Инвестициите што ги направивме во технологијата како вештачка интелигенција и биометрија се она што го поттикнува следниот чекор. Ние веруваме дека нашите продавачи и издавачки партнери насекаде ќе ја прифатат способноста да испорачаат поедноставно искуство на плаќање, и притоа да одржат највисоко ниво на безбедност“, рече Аџај Била, претседател за решенија за сајбер и разузнавачки информации на Mastercard.

Елиминирањето на потребата за потписи е дел од важната промена кон напредните безбедносни технологии како EMV® чип, безконтактни плаќања и напредни технологии за управување со измами. Овие иновации обезбедуваат поголема сигурност и поедноставно, полесно искуство за плаќање. Покрај тоа, потрошувачите и понатаму се заштитени од измама со покривање на Mastercard Zero Liability.

Потписот веќе долго време е застарена форма на автентикација, а отстранувањето на панелот за потпис од картичките ќе ја зајакне потребата сите заинтересирани страни да ги искористат вистински ефективните автентикациски технологии за справување со измама“, рече Мајк Кук, постар заменик претседател на Walmart.

Погодноста и сигурноста се од суштинско значење за искуството со плаќањето кое го обезбедуваме на нашите клиенти. Како дел од нашата постојана врска со Мастеркард, ние сме возбудени да им понудиме на нашите клиенти кредитни картички кои тие можат да ги користат со леснотија, и со сигурност дека нивните трансакции со кредитни картички се безбедни“, рече Џејсон М. Рудман, раководител на дигитални и кориснички плаќања.