+389 78 58 44 48
info@ecommerce.mk

Новости

Инвестиции во европска логистика: 39 милијарди евра во 2020 година

Инвестициите во логистика во Европа се искачиле на 38,64 милијарди евра во 2020 година. Ова, се разбира, е водено од масовниот раст на е-трговијата во Европа. Минатата година е највисока бројка забележана од 2013 година.

Мерките за covid-19 ширум Европа доведоа до зголемување на купувањето преку интернет. И ова доведе до рекордно зафаќање на магацините во регионот.

Податоците од истражувањето, анализирани и објавени од Comprar Acciones, покажуваат дека минатата година се потрошени 38,64 милијарди евра за инвестиции во логистика за е-трговија. Активноста за закупување простор во Европа се зголемила за 69% минатата година, покривајќи договори на вкупно 1 милион квадратни метри. Меѓу оние кои потпишале договори за закуп во 2020 година биле Amazon, DHL, SF Express и XPO Logistics.

Стапка на слободно место во магацин: 5%

Податоците исто така покажуваат дека до крајот на минатата година, стапката на слободни работни места во магацините во Европа се намалила на рекордно ниско ниво од 5%. Главните компании за е-трговија како што се Алибаба и Амазон, но и многу трети лица кои обезбедуваат логистички услуги биле меѓу компаниите што ја зголемиле побарувачката за складирање во магацини.

 

Извор: Ecommerce News

 

Post a comment

I accept the Privacy Policy