+389 78 58 44 48
info@ecommerce.mk

Новости

8 Факти поради кои Естонија е пред другите земји

Естонија е земја на Балтичко Море со население од само 1,3 милиони луѓе. И покрај нејзината мала популација, оваа земја може да се нарече една од најиновативните во светот.

На пример, за да учествувате на избори таму, доволно е само да имате интернет и онлајн да го извршите своето право на глас, идентификувајќи се со помош на електронска лична карта, децата започнуваат да учат програмирање уште во основно училиште и благодарејќи на развиената технологија, луѓето заштедуваат значително време… Ова се само дел од придобивките кои ја прават Естонија понапредна од останатите држави.

1. Програмирање во училиште

Во 2012 година Естонија започна пилот-проект за да ги научи децата компјутерско програмирање со оценки од 1 до 12. Дваесет училишта учествуваат во овој проект. Од 6-годишна возраст, децата почнуваат да учат математика и логика за да го применат своето знаење во визуелното програмско опкружување Scratch.

2. Електронски пасоши

Од 2002 година, Естонија почна да дистрибуира електронски лични карти. Тие изгледаат како картичка и го потврдуваат индивидуалниот идентитет во двете реални и дигитални средини. Има информации за граѓанинот вграден во чипот и електронски потпис кој е законски еднаков на рачниот. На картичката може да се приложат различни документи и, кога патуваат во ЕУ, тој функционира и како странски пасош.

3. Гласање без напуштање на домот

Од 2005 година, кога во Естонија се одржаа локални избори, граѓаните на земјата успеаја да гласаат за еден или друг кандидат преку интернет преку потврдување на нивниот идентитет со електронски потпис од нивната лична карта. Естонија беше првата земја која воспостави електронски систем за гласање за парламентарните избори во 2007 година. За време на изборите за Европскиот парламент, 31% од Естонците гласаа преку овој систем.

4. Бесплатен јавен превоз

Во 2013 година, Талин стана првиот град во светот каде што целиот јавен превоз стана слободен за секого. Власта излезе со ова решение за да ги премести граѓаните од своите автомобили во автобуси и тролејбуси. Пред да се отстранат транспортните трошоци, се одржа референдум каде 3/4 од населението на градот гласаа за бесплатен јавен превоз. Една година подоцна, Талинските власти објавија дека поради програмата, интензитетот на сообраќајот на главните улици на градот е значително намален.

5. Држава на стартапи

Според последните податоци, Естонија е рангирана на третото место во Европа во однос на највисокиот број на нови компании по глава на жител: има 31 стартап на 100.000 жители.

Земјата создаде поволни услови за новоформираните претпријатија. Новата регистрација на бизнис трае само 15 минути, и нема данок на добивка за задржаната добивка.

6. Интернетот е достапен насекаде

Можете ли да замислите да се поврзете на интернет додека сте длабоко во шумата? Тоа е можно во Естонија. Можете да се поврзете со бесплатен Wi-Fi во повеќето хотели и јавни места како што се паркови, улички, кафулиња, ресторани, железнички станици, аеродроми, па дури и плажи.

7. Секој може да стане жител на државата.

Секој може да стане е-жител на Естонија без многу напор. Ова им овозможува на другите можност да отворат бизнис таму без посета на земјата, да управуваат со компанија додека патуваат, да потпишуваат документи и да објавуваат даноци. Се што треба да направите е да аплицирате онлајн. Е-престој е особено поволен за бизнисмените, бидејќи тие треба да плаќаат даноци само за средствата кои се преселени надвор од земјата.

Оние бизнисмени кои живеат надвор од ЕУ добиваат одлична можност да основаат нов бизнис во Естонија и затоа отвораат патеки за ЕУ. Ако сакате да станете е-жител, можете да аплицирате тука.

8. Се заштедува многу време благодарение на технологијата.

Денес, во Естонија се достапни 4.000 видови на услуги – од даночна декларација до барање за уништување на шумите. За околу 20 минути, секој Естонец може да отвори нова компанија со лична карта и благодарение на овој систем, луѓето не треба да чекаат во редови, да собираат документи, документи, потписи или поштенски марки. Тие можат да го поминат ова зачувано време на своето семејство и блиски.