+389 78 58 44 48
info@ecommerce.mk

Новости

Кина вели дека отфрлањето на физички пари е нелегално поради популарноста на е-плаќањата

Кинеската централна банка во понеделникот предупреди дека отфрлањето на готовина како форма на плаќање е нелегално, велејќи дека ваквите практики на крајот би можеле да предизвикаат губење на довербата во физички пари и неправедно кон оние кои не се навикнати на електронско плаќање.

Нивните коментари, направени во пост на својата официјална WeChat сметка, доаѓаат откако електронските плаќања преку Alibaba Group Alipay или Tencent Holdings’s WeChat станаа сè попопуларни во Кина, и се прифатени во иста мера како што се јавниот транспорт и трговците на мало или како што се кафеаните.

Леснотијата на користење значеше дека некои продавачи, особено во големите градови како Пекинг и Шангај, престанаа да примаат физички пари.

“Електронското плаќање ни даде нов начин да платиме, но не смее да ги замениме готовинските плаќања”, рече Народната банка на Кина. “Со текот на времето, во пракса може да стане втора опција и луѓето да ја изгубат довербата во готовината.“

Банката додаде дека тоа е особено неправедно за старите лица и луѓето кои живееле во неразвиените делови на земјата, кои би имале потешкотии во совладување на процесите потребни за електронско плаќање.

Централната банка, исто така, истакна дека некои од локални власти ги промовираат своите технолошки достигнувања со наслови како “безготовински град”, но рече дека ова не значи дека тие повеќе не прифаќаат пари.