+389 78 58 44 48
info@ecommerce.mk

Новости

Tips & Tricks за стекнување со лојални купувачи!

Инфлацијата, проблемите со снабдувањето и недостигот на работна сила не смеат да бидат она што ќе ве спречи вашата е-продавница да го исполни нејзиниот целосен потенцијал. Затоа, ова е водич за тоа како да „испорачате“ задоволство кај клиентите, како и приходи во текот на целата година.

Економската несигурност и променливото однесување на потрошувачите ни покажуваат дека реалноста во моментов е малку комплицирана. За трговците, никогаш не било поважно да креираат одлични искуства за клиентите кои во исто време би кореспондирале со конкурентни цени на производите. Но, дури и во најдоброто сценарио, многу е можно расположението на потрошувачите да се промени.

 

„Инфлацијата конечно го достигна „агресивното и наглото“ купување и трошење, при што потрошувачите купуваат помалку производи од помалку е-трговци. Ова веројатно не е привремен начин на размислување, туку сигнал за поголема промена во однесувањето на потрошувачите кон избирање на производи кои покажуваат вредност и погодност. Со цел трговците да можат да се справат со ова, не се работи за физичка наспроти онлајн продавница, туку изнаоѓање начини каналите да работат симбиотски за да привлечат и задржат лојални купувачи“.

– Роб Гарф, потпретседател и генерален директор, Salesforce

 

 

Додека компаниите се обидуваат да поттикнат профитабилен раст преку оптимизирање на нивните промотивни календари, тие се прашуваат едно прашање:

Како можеме да привлечеме нови, и во исто време да ги задржиме постоечките купувачи?

Оваа година, трговците ќе се фокусираат на развивање стратегии за стекнување податоци за купувачите, премостување на физичко-дигиталниот јаз и градење посилни бизнис партнерства. Но, гледајќи ја поголемата слика, тие ќе треба да вложат исто толку многу инвестиции и креиреање на стратегии за искуството кое го имаат купувачите по купувањето на производи.

Овде ги споделуваме сознанијата и стратегиите што ќе ви требаат за да се подготвите за стекнување со лојални, постојани купувачи.

Data is key – aктивирајте податоци за стекнување и ангажирање лојални клиенти!

Податоците за клиентите се горивото што ја поттикнува лојалноста – и растот.

A consumer is shopping on her mobile phone and redeeming a two-day shipping offer.

Во 2022 година, е-трговијата можеби нема да го повтори рекордниот раст од 2020 и 2021 година. Сепак, заострувањето на маржите значи дека никогаш не било поважно за е-трговците да се приклонат кон дигитална технологија за да ја активираат својата стратегија за стекнување клиенти. Едноставното водење на една е-продавница не е доволно: денес, податоците и персонализацијата се тие што ги трансформираат новите клиенти во лојални купувачи.

Ексклузивните искуства ја поттикнуваат лојалноста

Е-трговците се потпираат на програмите за лојалност кои ќе им помогнат да собираат податоци за своите купувачи пред Google и другите платформи да престанат да поддржуваат колачиња во 2023 година. За собирањето на податоци да им биде успешно, е-трговците мораат да ги унапредат своите програми за лојалност за да ги привлечат логичките и емоционалните потреби на купувачите. Како? Со надминување на „трансакциските моменти“ и фокусирање на искуствата на купувачите. Ова е особено важно бидејќи трговците се натпреваруваат за удел во финансиските средства кои ги трошат помладите генерации: Millennials и Gen Zers го вреднуваат ексклузивниот пристап до ограничените производи и искуства речиси два пати повеќе од Gen X и Baby Boomers.

2x

 

 

„Millennials и Gen Zers го вреднуваат ексклузивниот пристап до ограничени производи и искуства речиси два пати повеќе од Gen X и Baby Boomers“.
Connected Shoppers Report, четврто издание, Salesforce, 2021 година

 

 

Како може да се постигне поголема лојалност од страна на купувачите?
  • Ран пристап до производи: давањето можност на членовите на вашите loyalty програми да купуваат зделки за Black Friday пред тој всушност да се случува гарантира дека тие имаат пристап до производи кои најверојатно ќе се распродадат (а исто така избегнуваат гужви).
  • Бесплатна брза испорака: Ништо не предизвикува стрес како она кога ќе сфатите дека сте заборавиле подарок кога празникот за кој треба да подарите нешто е два дена. Помогнете им на членовите на вашите програми за лојалност да бидат „херои“ за празничната сезона со бесплатна брза испорака за да заштедат време и пари.
  • Ексклузивни настани и производи: Организирајте настани за купување кои ќе бидат наменети само за членовите на вашата loyalty програма која вклучува продажба на limited edition производи или зделки кои се активни само во еден одреден ден.
  • Гејмификација: Останете им во сеќавање (и продолжете да ги навраќате во вашата е-продавница) со наградување на членовите за тоа што ќе направат некоја активност поврзана со вашата продавница на страна од комплетирање на трансакција при купување на производ. Тоа може да биде стекнување со поени за симнување на вашата мобилна апликација или пак споделување на нивно мислење за вашиот производ.
  • Net-zero фокус: 78% од купувачите велат дека еколошките практики влијаат на нивната одлука да купуваат од некоја компанија. Во Старбакс, на пример, членовите на нивната loyalty програма заработуваат поени кога купуваат со чаши за повеќекратна употреба. И во Kiehl’s, клиентите кои носат празни садови назад во продавницата добиваат награди.
Операционизирајте ги податоците и разузнавањето

Додека 66% од купувачите очекуваат компаниите да ги разберат нивните уникатни потреби и очекувања, само 32% од трговците велат дека имаат целосна способност да ги претворат податоците со кои се здобиваат во персонализирани цени, понуди и производи во реално време низ различни канали. За трговците,, користењето на нивните податоци за поврзување на искуствата од социјалните медиуми, веб-сајтот и апликациите станува се покомплицирано. Сепак, вреди да се инвестира во информациската инфраструктура за да се постигне тоа: Организациите кои се предводат според податоци имаат 23 пати поголема веројатност да дојдат до нови клиенти и 6,5 пати поголема веројатност да ги задржат.

23x

 

 

„Организациите кои се предводат според податоци имаат 23 пати поголема веројатност да дојдат до нови клиенти и 6,5 пати поголема веројатност да ги задржат. State of Marketing, седмо издание, Salesforce, 2021

 

 

Еве зошто: Трговците кои успешно се справуваат со поврзување на различните канали можат да ги предвидат потребите и преференциите на нивните купувачи – отстранувајќи ја потребата за огромни напори за процесирање на податоци за време на многу зафатен период од годината. Користењето податоци за персонализирање на искуствата на купувачите им олеснува на нив да ги најдат производите што ги сакаат и да да платат со опцијата за плаќање која ја претпочитаат. Ова изгледа вака:

  • Приспособено пребарување на сајтови и сортирање производи: Вградете вештачка интелигенција во вашиот пребарувач за да се појави најрелевантниот производ и да се приспособи редоследот по кој тие се појавуваат врз основа на податоците за купувачот. Тоа им олеснува на вашите купувачи. да ги пронајдат производите што ги сакаат – на пример, ако напишат he, веднаш да им се појави приказ од низа случалки (headphones).
  • Поврзан приказ на производи: Ангажирајте ги вашите купувачи со тоа што ќе прикажете релевантни препораки за производи; оттука, гледајте како стапките на конверзија се зголемуваат. Ако купувачот бара нов контролер за игри, на пример, има смисла да се прикажат поврзани производи како што се батерии. Тоа, исто така, им дава можност на купувачите да создадат свои пакети за подароци – на тој начин го претворате не толку едноставното искуство за креирање на пакет за подарок во искуство кое се решава во само неколку кликови.
  • Релевантни пораки за пост-купување: Персонализираните е-маилови се одличен начин да ги ангажирате вашите купувачи- на пример, да испратите потсетник кога таа конзола за игри што ја зборувавме погоре ќе стане достапна на залиха.
  • Останете им во умот на купувачите: Продлабочете ги односите со купувачите со тоа што ќе креирате искуства за нив кои ќе следат и по кликање на “checkout”. Покажете дека се грижите за нивното задоволство со тоа што ќе ги поканите да го оценат нивното целокупно искуство при купување.

Post a comment

I accept the Privacy Policy