СУПЕРМОЌ ЗА НОВООТВОРЕНИТЕ Е-ПРОДАВНИЦИ

Среќни сме што можеме да објавиме дека извонредните компании кои беа избрани на јавниот повик: „Е-трговија: Супермоќ за локалните бизниси“ неодамна ги отворија своите први е-продавници на локалните маркетплејси. Нивната одлука да се впуштат во овој дигитален потфат ја покажува нивната решителност и претприемачки дух. Погледни повеќе како се одвиваше јавниот повик „Е-трговија: Супермоќ за локалните бизниси“ по фази и кои се новоотворените е-продавници.
ФАЗА 1

Прибирање на апликации за учество во јавниот повик

Од 17.02.2023 до 15.03.2023
Асоцијацијата за е-трговија на Македонија во соработка со компанијата Visa го објави јавниот повик „Е-трговија: Супермоќ за локалните бизниси” со кој сите микро, мали и средни компании имаа можност да аплицираат за бесплатно да отворат своја е-продавница во рамки на постоечки маркетплејс платформи. Вкупно 102 компании ги поднесоја своите апликации во оваа фаза од јавниот повик

Едукативен нетворкинг настан со АЕТМ и компанијата Visa

Netaville 28.02.2023
На едукативниот нетворкинг настан дознавме интересни податоци за дигиталните трендови во Македонија од истражувањето на компанијата Visa, а пред присутните го презентиравме и јавниот повик со кој заедно со Visa дадовме next-steps во аплицирањето и фазите на јавниот повик за отворање на 15 нови е-продавници.
ФАЗА 2

Избор на добитници на поддршка

Комисија составена од експерти во областа на е-трговијата ги разгледаа апликациите и по однапред утврдените критериуми наведени во јавниот повик ги одбраа учесниците кои ја следеа програмата за отворање на нова е-продавница и за зајакнување на дигиталните вештини за е-трговија и дигитален маркетинг.
ФАЗА 3

Едукативен семинар

Сѐ за е-трговија

Презентации на

Маркетплејс платформи

Доделување на

Сертификати

ФАЗА 4

Отворање на е-продавници

Избраните компании направија монументална транзиција во дигиталната ера и онлајн продажбата. Ова е едно ниво понапред во нивното работење и им овозможува да ја зголемат продажбата на своите производи и да ги претстават истите на поширока публика, како преку маркетингот кои ќе го водат локалните маркетплејси, така и преку имплементацијата на знаењето за е-трговија и маркетинг кои го добија за време на семинарот.

FoodBar

Свежа и здрава храна

Sener Professional

Козметички производи

Промис Дооел

Производи за хигиена

Green Republic

Органски зеленчук и овошје

Muppet Kids

Детска и бебешка облека

Livan Herbal

Органски производи

Аптека ПОЛИН

Суплементи и додатоци во храна

Famod

Алати и машини

Adut GVN

Прехрамбени производи

PMM Company

Храна за миленици

Roma Shoes – Fute

Обувки

Bling Bling

Накит и модни додатоци

Стиро Стил

Производи од стиропор

Pet Stop Kiosk

Храна и производи за миленици

Резулати од овој проект

Зголемени дигитални вештини на учесниците од избраните компании;

Запознавање и networking помеѓу учесниците и претставниците на маркетплејс платформите на семинарот

Отворени нови е-продавници на различни маркетплејс платформи

Реализирани нови онлајн продажби

Зголемена промоција на новоотворените е-продавници на социјални медиуми, e-mail newsletter и медиуми