ДИГИТАЛНИ УСЛУГИ ЗА СИТЕ

За проектот

Како одговор на објавениот јавен повик од ФИТР по прогласената пандемија кој имаше за цел прибирање на апликации за креирање на дигитални или други алатки и решенија наменети за различни старосни групи и категории на граѓани за побезбедно и поквалитетно справување со околностите по прогласената COVID-19 пандемија, АЕТМ ја креираше веб платформата „Дигитални услуги за сите”. Веб платформата „Дигитални услуги за сите“ беше наменета за полесно справување со тековната здравствена криза во Северна Македонија, презентирајќи ги предностите кои со себе ги носи дигитализацијата.

Од што се содржи платформата?

Веб платформата содржи три различни видови на дигитални услуги, кои го олеснуваат секојдневието:

  • Првиот дел од платформата се состои од бесплатните алатки достапни за сите граѓани, кои нудат можност за едукација, онлајн работење, следење културни настани, но и забава – категоризирани во неколку сегменти: Е-учење, Култура и уметност, Настани, Работа од дома и Спортски активности.
  • Вториот дел од веб платформата беше наменет за сите оние кои сакаат да купуваат онлајн прикажувајќи ги речиси сите е-продавници во земјава.
  • Третиот дел се однесуваше на онлајн плаќањето на сметки за струја, вода, греење, телефонски и интернет услуги и останати режиски трошоци на брз, лесен и едноставен начин.

Платформата на едно место прикажа најголем дел од бесплатните алатки и дигитални услуги кои компаниите ги нудеа за време на COVID-19, сервисите за онлајн плаќање на сметки, како и голем дел од регистрираните е-продавници. Лансирањето на платформата беше проследена со промотивна кампања за бенефитите од користење на е-услуги и онлајн купување.

Постигнати резулати со проектот Е-трговија за сите:

Веб платформата наиде на одличен фидбек од корисниците и доби над 20.000 посети за само 10 денови од лансирањето, како и видливост и позитивни коментари од корисниците и медиумите.

Дигитални услуги за сите се реаплизираше како дел од јавниот повик „КРЕАТОН“ со поддршка на Фонд за иновации и технолошки развој.