fbpx
+389 78 58 44 48
info@ecommerce.mk

Новости во Е-трговија

Колку долги видеа се гледаат на социјалните мрежи?

Од минатата недела Инстаграм воведе нова опција за своите корисници, односно сега на оваа социјална мрежа ќе може да се објавуваат и подолги видеа во 4К формат (Instagram TV). Со ова, на отприлика 1 билион месечни активни корисници ќе им биде овозможено да креираат и да објавуваат видеа што траат…...

Повеќе

Кои се предизвиците и бариерите на е-трговците во Македонија?

Според НБРМ, кон крајот на 2017 има 789 регистрирани виртуелни продажни места, а 578 од нив имаат активни веб страни (анализа на АЕТМ). Од вкупно регистираните е-трговци во Македонија во 2017 година, активни биле 578 веб страни за онлајн продажба. Од овие 578 веб страни, околу 500 се активни е-трговци, односно…...

Повеќе

Го промовиравме сеопфатниот извештај за анализата на е-трговијата во Македонија!

Денес се одржа промоцијата на извештајот од сеопфатната анализа за е-трговијата во Македонија насловен “Подготвеност, потенцијал, фактичка состојба, бариери и препораки за развој на е-трговијата во Република Македонија”, инициран и изработен од првата Асоцијација за е-трговија на Македонија, а поддржан од Mastercard. Анализата е структурирана во три дела – првиот…...

Повеќе

Како да се заштитите од измами при онлајн купување?

Во изминатиов период, се почесто граѓаните се мета на internet fraud или интернет грабеж, најчесто поради оставање на своите лични податоци на непроверени сајтови кои се рекламираат како интернет продавници. Како да се заштитите од вакви случаеви и што може да направите доколку ви се случила интернет кражба? Секогаш проверувајте…...

Повеќе

Кој платежен систем го преферираат Македонците?

Еден од условите за е-трговијата е начинот на плаќање односно платежниот систем кој овозможува примање на електронско плаќање за електронска трансакција. Со развојот на технологијата, се развива и платежниот систем. Платежниот систем за онлајн купување се обработува во сеопфатната анализа за е-трговија, која ја изработи Асоцијацијата со поддршка на MasterCard.…...

Повеќе

На кое ниво се дигиталните вештини во Македонија и ЕУ?

Во време кога технологијата драстично се развива, дигиталните вештини стануваат неопходни за секојдневието. Во иднина, за 9 од 10 работни места ќе бидат потребни дигитални вештини. Сепак, индексите кои ги мерат познавањата на населението за дигитални вештини, покажуваат бројки кои укажуваат на потребата за зголемување на дигиталната писменост. Дигитални вештини…...

Повеќе

Колку се употребува интернетот во Македонија?

Имајќи го предвид брзиот развој на технологијата и дигиталната револуција која секојдневно го менува начинот на живот, употребата на интернетот станува еден од клучните фактори за да се овозможи следење на информациите, трендовите и употреба на новите можности кои се нудат. Колку и како Македонците употребуваат интернет ќе прочитате во…...

Повеќе

Како го оценуваат потенцијалот на Македонија за е-трговија?

Во анализата за е-трговија на Македонија, на која работи Асоцијацијата (поддржана од MasterCard) се опфатени три индекси (Индекс на логистички перформанси, Индекс за е-трговија, Индекс на мрежно поврзување) со цел да следи напредокот и растот на Македонија за е-трговија. Анализата ќе биде објавена наскоро, а до тогаш, кратка сумација за…...

Повеќе

Што содржи ЕУ регулативата за авторски права во дигиталниот маркет?

Европскиот Парламент и Европскиот Совет предложија легислатива за авторски права во дигиталниот маркет. Предлог регулативата за авторски права е поднесена во 2016 година, по што во март 2017 година е претставен драфт извештај за регулативата пред Европскиот парламент. Сите комитети на парламентот своите мислења за оваа регулатива имаа можност да…...

Повеќе

Жените и мажите низ бројки: на интернет и во бизнис и финансискиот сектор

Европскиот институт за родова еднаквост има развиено индикатори преку кои ја мери родовата еднаквост во различни сектори и полиња од секојдневниот живот. Дел од тие индикатори се од областа на бизнисот и од областа на употреба на интернет. Податоците кои произлегуваат од нив може да ги прочитате во овој блог…...

Повеќе