fbpx
+389 78 58 44 48
info@ecommerce.mk

Новости во Е-трговија

5G – петтата генерација на безжични мрежи

Петтата генерација на безжични мрежи или 5G е најновата итерација на мобилната технологија, дизајнирана за значително зголемување на брзината и реагирање на безжичните мрежи. Со 5G, податоците што се пренесуваат преку безжични широкопојасни конекции би можеле да патуваат со брзина од 20 Gb / s  – надминувајќи ги жичаните мрежни…...

Повеќе

7 совети за компаниите кои планираат да бидат дел од глобалниот пазар

Ако сте дел од е-трговијата, светот е на дофат, а глобалниот маркет овозможува различни можности, поголема видливост но и зголемен број на продажби. Меѓутоа, за да станете дел од глобалниот пазар потребно е да се следат и имплементираат одредени чекори кои имаат потенцијал да донесат успех на е-компаниитe. 1. Зошто…...

Повеќе

Европската комисија предложи програма за дигитална Европа

Европската комисија предложи програма за дигитална Европа со која ќе инвестира 9,2 милијарди евра за усогласување на буџетот на ЕУ 2021-2027 со предизвиците кои ги носи тековната дигитална трансформација. Со стратегијата за дигитален пазар, воспоставена е регулаторна рамка која соодветствува со дигиталната ера. Ваквата рамка треба да се совпадне со…...

Повеќе

[Интервју] Иновативниот пристап на Пакет.мк

Пакет.мк е онлајн супермаркет кој започна со работа на почетокот на 2018 година. Компанијата настапи со иновативен пристап воведувајќи функции за македонските купувачи кои до сега не ги имаше понудено ниеден супермаркет. Ако имаме предвид дека понудата во е-трговијата значајно влијае врз раздвижувањето на пазарот на е-трговијата и придонесува за…...

Повеќе

Потпишана Заложба за безбедност на производи на онлајн пазарот

Четирите големи онлајн пазари кои се активни во Европа – Alibaba, Amazon, eBay и Rakuten France – ја потпишаа Заложбата за безбедност на производите произлезена од Европската комисија. Оваа заложба значи дека тие побрзо ќе ги отстрануваат опасните и небезбедните продукти од нивните онлајн пазари. Тие сега ќе преземат акција…...

Повеќе

Нов безбедносен протокол за уреди со Wi-Fi

Минатата година речиси на 500 000 рутери биле пробиени безбедносните стандарди преку малициозен софтвер. Оттаму, создаден е новиот безбедносен протокол за мрежни уреди. Wi-Fi Алијансата, група на компании кои сертифицираат уреди способни за пренос на податоци преку Wi-Fi, го ажурираат новиот безбедносен протокол за уреди со Wi-Fi. Уредите со вграден…...

Повеќе

Иновација која има потенцијал да ги замени слушалките

Новето е стартап од Израел, кој оваа година на CES конференцијата организирана од Consumer Technology Association ја промовираше својата аудио фокусирана технологија која има потенцијал слушалките да ги премести во категоријата на „застарена технологија“. Тие успеале да развијат технологија која го прави истото како и слушалките, пренесува директно звук до…...

Повеќе

Се лансираше Grow by Facebook

Grow by Facebook е промовиран овој месец во UK со слоган „Расти го својот бизнис. Расти ја твојата мрежа. Расти го твојот ум“. Од тогаш, во функција е Фејсбук страна за овој бренд, а во печатена форма ќе биде достапен на одредени аеродроми и железнички станици, додека за клиентите ќе…...

Повеќе

Се одржа Дигиталното Собрание во Софија

На 25 и 26 јуни, се одржа Дигиталното Собание во Софија, во организација на Европската комисија и Министерството за транспорт, информатички технологии и комуникации на Бугарија. На Собранието се претстави дигиталната агенда за земјите од Западен Балкан, а на агендата се најдоа и теми како: cyber security, free movement of…...

Повеќе

Како корисниците ги рангираат големите компании во однос на доверба?

Фејсбук прави многу промени за да ја покаже својата транспарентност и начинот на кој ги складира и чува податоците добиени од корисниците, особено после случаите со Кембриџ Аналитика. Сепак, луѓето се поделени во своето мислење дали може да веруваат во оваа компанија. Истражување на Survata, ги прашува корисниците на социјални…...

Повеќе