Tap to Pay и NFC технологијата: Што се и како функционираат?

Откако беше издадена првата пластична кредитна картичка од American Express во 1959 година, напредокот во технологијата на плаќање расте експоненцијално. Плаќањата со магнетна лента уживаа 30-годишно владеење помеѓу 70-тите и 90-тите. Технологијата на EMV чип-картички имаше добри две децении, почнувајќи од средината на 90-тите. А победникот од 2010-тите и понатаму е бесконтактната сензација Tap-to-pay напојувана со NFC.

Бесконтактните плаќања станаа must-have за време на СОВИД. Повеќето модерни читачи на картички и терминали за плаќање се опремени со NFC. Но, Tap-to-pay ја надминува таа пластична картичка од последните 60+ години, a NFC технологијата е во средина на еволуција. Клиентите го поттикнуваат дигиталниот напредок, а сопственици на мали бизниси треба да бидат свесни за тоа што следува.

 • 2010-тите ја одбележаа ерата на бесконтактни плаќања со NFC, и за разлика од нејзините претходници, оваа технологија има моќ да го трансформира традиционалното плаќање со пластични картички.
 • Плаќањата со NFC се побрзи, посигурни и поразновидни од кое било друго решение за плаќање што сме го виделе досега
 • Имплементацијата е непречена, а можностите се многу подалеку од прифаќање плаќања. Технологијата Tap-to-pay може да донесе напредни решенија за лојалност, маркетинг и од end-to-end задоволството на клиентите.

Историја на Tap to Pay

Иако бесконтактните плаќања не беа широко прифатени до 2010-тите, технологијата всушност датира од 1995 година. Во Сеул, Јужна Кореја, Здружението за автобуски транспорт во Сеул ја воведе UPass, бесконтактна платежна картичка на која патниците можеа да ја допрат додека влегуваа во автобусот. Речиси десет години подоцна, САД ја испробаа технологијата, а четири години потоа сите EMV картички станаа опремени со NFC.

И покрај тоа што технологијата на допир е достапна на повеќето големи картички, напредокот на паметниот телефон беше тој што навистина ги поттикна потрошувачите да ја прифатат. Допирањето на нивниот телефон до терминал се покажа многу повозбудливо од допирањето на картичката.

Google во 2011 година беше првата компанија која овозможи бесконтактно плаќање преку нивната мобилна апликација. Apple Pay го достигна во 2014 година; во 2015 година, пазарот на уреди за носење ги направи сите свесни за потенцијалот на технологијата

Откако помислата на технологијата беше тука, во 2015 година, многу трговци се префрлија на терминали со овозможен NFC; до 2019 година, повеќето банки издаваа бесконтактни картички.

Како функционира Tap to Pay

Tap to Pay, без разлика дали се користи со бесконтактна картичка или паметен уред, функционира преку технологијата за комуникација во близина (NFC – Near Field Communication). Оваа технологија за безжична комуникација со краток домет овозможува размена на податоци помеѓу уреди блиску еден до друг, обично во досег од неколку сантиметри.

NFC работи на принципите за идентификација на радио-фреквенција (RFID) и електромагнетна индукција, овозможувајќи комуникација помеѓу уредите без потреба од физички контакт или поврзување со Wi-Fi.

Еве како функционира:

 • Уреди со овозможен NFC: платежната картичка на клиентот (кредитна, дебитна или апликација за мобилен паричник) и терминалот за плаќање на трговецот мора да бидат опремени со технологија NFC.
 • Близина: Клиентот ја држи својата картичка или паметен телефон со овозможен NFC блиску до терминалот на трговецот со овозможен NFC за да изврши плаќање.
 • Пренос на податоци: NFC антените во двата уреди комуницираат едни со други. Информациите за плаќање на клиентот безбедно се складираат во NFC чипот и се пренесуваат до терминалот на трговецот.
 • Автентикација: терминалот за плаќање ја потврдува трансакцијата со испраќање на деталите за плаќање до платежната мрежа (како што е издавачот на картичката – на пр. Visa, Mastercard и банката на клиентот) за овластување.
 • Безбедна трансакција: Платежната мрежа ги потврдува деталите за трансакцијата, обезбедувајќи доволно средства и потврдувајќи ја автентичноста на трансакцијата. За таа специфична трансакција се генерира единствена, еднократна шифра доколку е одобрена.
 • Завршување: Трансакцијата е завршена, а клиентот добива потврда за плаќање. Целиот процес е брз и безбеден и не бара физички контакт помеѓу картичката или паметниот телефон и терминалот за плаќање.

Безбедност и сигурност

Во рамките на процесот на трансакција NFC има протоколи за шифрирање за да се обезбедат податоците што се пренесуваат. Овие протоколи обезбедуваат дека податоците што се разменуваат помеѓу уредите се шифрирани и не можат лесно да се пресретнат или да се манипулираат. Методите за автентикација го потврдуваат идентитетот на секоја страна пред да разменуваат чувствителни информации. Ова спречува неовластени уреди да учествуваат во трансакции. Покрај тоа, многу NFC трансакции често користат динамични податоци, што значи дека се генерира нов, единствен код за секоја трансакција. Овие динамични податоци им отежнуваат на напаѓачите повторно да ги користат пресретнатите информации за измама.

И покрај темелните процеси вградени во овој тип на трансакција, трговците сè уште играат улога во подобрувањето на безбедноста преку:

 • Користеwe само терминали во согласност со EMV
 • Безбедни мрежни врски
 • Спроведување на токенизација преку нивниот процесор за плаќање
 • Редовно ажурирање на софтверот
 • Следење на трансакциите
 • Спроведување силни контроли за пристап.

Клиентите исто така може да преземат мерки на претпазливост за да ги заштитат своите информации кога користат NFC, особено кога го користат преку мобилен уред. Тие вклучуваат:

 • Користење на безбедни уреди
 • Овозможување за заклучување на уредот
 • Користење само официјални апликации за плаќање
 • Исклучување на NFC кога не се користи
 • Користење на силна автентикација
 • Овозможување NFC само на безбедна интернет-врска.

Алатки компатибилни со бесконтактни плаќања

Бесконтактните картички најчесто се користат за бесконтактни плаќања, но паметните телефони, паметните часовници и другите паметни мобилни уреди (дури и импланти) сега се овозможени со оваа технологија преку нивните дигитални паричници.

Бесконтактни картички

Сите картички денес можат да бидат бесконтактни. Постојат бесконтактни кредитни картички, дебитни картички, па дури и картички за подарок. Ако има бесконтактен симбол, како ознака за проверка или четири криви линии што укажуваат на фреквенција на комуникација, тој е овозможен NFC и може да се користи во продавницата секаде каде што трговецот има NFC читач.

iPhone

iPhone и Apple Watch на Apple користат Apple Pay.

Андроид

Уредите со Android на Google користат Google Pay, а уредите со Android на Samsung користат Samsung Pay.

Сите тие се овозможени преку апликацијата за плаќање на уредите, каде што сопственикот на картичката може да ги складира информациите за својата картичка на својот телефон или уред за да овозможи безбедни бесконтактни трансакции.

Придобивките од користењето Tap to Pay

За време на пандемијата, предност број еден од бесконтактната технологија беше едноставниот факт дека таа е бесконтактна. Без контакт, без бактерии. Но, придобивките објавени во тоа време беа повеќе усогласени со првичната причина за неговиот развој.

Брзина

Бесконтактната технологија го забрзува процесот на плаќање. Клиентот ја допира картичката и трансакцијата е завршена. NFC уредите ја олеснуваат најбрзата и најзгодната размена на податоци достапна денес.

Сигурност

Трансакциите со NFC се безбедни поради краткото растојание на кое се случуваат. Освен тоа, уредите NFC можат да се обезбедат со протоколи за шифрирање и автентикација кои обезбедуваат доверливост и интегритет на пренесените податоци, како што се личните информации на сопственикот на картичката и бројот на картичката.

Универзална компатибилност

За разлика од чип-картичката и магнетната лента, технологијата NFC е стандардизирана. Ова обезбедува компатибилност помеѓу различни уреди и апликации. Стандардизацијата овозможува беспрекорна интеграција на NFC во повеќе уреди, вклучувајќи паметни телефони, таблети, платежни картички и други паметни уреди. 

Разноврсност

Еден начин да се потврди долговечноста на технологијата е да се погледне нејзината употребливост надвор од очигледната апликација. Бизнисите користат бесконтактни картички за лојалност, па дури и апликации за лојалност што им овозможуваат на клиентите дигитално да ги складираат тие картички за лојалност. Интерактивниот маркетинг им овозможува на клиентите да допрат промотивен материјал со овозможен NFC за да пристапат до понуди, попусти и информации за производите. Надвор од трговијата и прифаќањето на плаќања, NFC се користи за јавен превоз, системи за контрола на пристап, паметно рекламирање, размена на податоци помеѓу уредите и интерактивно играње. NFC дури и овозможува паметното пакување да им обезбеди на клиентите информации за производот и употребата на продажното место.

Иднината е Tap to Pay

Ерата на традиционалните плаќања се ближи кон крајот. Tap to Pay воведе нова насока за индустријата за плаќања.

Речиси една деценија нуди беспрекорни, безбедни трансакции што може да се направат за неколку секунди. Таа погодност и напредните безбедносни способности ја зацврстија оваа технологија како начин на плаќање.

NFC технологијата веќе им даде алатки на бизнисите да воведат технолошки напредни решенија за плаќање, од плаќања со мобилни паричник до програми за дигитална лојалност и на картички и на телефонски апликации. За оние од кои има корист, оваа технологија може да се прошири на NFC-промоции во продавницата и пионерско пакување кое ги носи клиентите директно до информациите што им се потребни во моментот кога им се потребни.