Ултимативен водич до: Маркетинг автоматизација и Персонализирана повеќеканална комуникација

Во денешниот свет, индустријата за е-трговија стана суштински дел од нашиот секојдневен живот. Со бројни брендови и онлајн продавници кои нудат различни производи, може да биде потешко за корисниците да го најдат токму она што им треба. Многу брендови се борат да обезбедат персонализирани искуства слични на оние кои се наоѓаат во физичките продавници.

Како резултат на тоа, тие не успеваат да создадат добар engage со посетителите преку најсоодветните маркетинг канали и пораки кои ги задоволуваат нивните уникатни потреби. Сепак, постигнувањето на овие цели не е невозможна задача. Во оваа статија, ќе претставиме три ефикасни начини да го развиете вашиот бизнис за е-трговија и да постигнете одлични резултати без да вложувате премногу напор. Без разлика дали сте мала онлајн продавница или  маркетплејс, овие стратегии ќе ви помогнат да ја развиете и постигнете импресивни резултати.

Персонализирани препораки за производи

Персонализираните препораки за производи се клучен аспект на онлајн купувањето што може значително да влијае на успехот на брендот. Сепак, многу брендови не успеваат да го обезбедат истото ниво на персонализација што го доживуваат клиентите во продавниците. Како резултат на тоа, корисниците се соочуват со предизвици за  брзо да ги најдат производите што им се потребни, да ги користат нивните претпочитани начини на плаќање и да добиваат попусти или известувања за зделки и попусти.

За жал, многу брендови не вршат одлична работа во ова, и тоа предизвикува да губат не само пари, туку и клиенти. Според податоците дадени од неодамнешните студии*, Георги Георгиев, извршен директор на Releva, пресметал дека приближно 30 милијарди долари од продажбата на балканскиот пазар не се повратни, што е блиску до целиот пазар на е-трговија во Турција. Тие студии покажуваат дека 93% од потрошувачите очекуваат искуството за купување преку Интернет да биде барем еднакво, ако не и подобро, отколку во продавницата. Дополнително, 71% од потрошувачите очекуваат персонализирани интеракции, а 76% се фрустрирани кога тоа не се случува. Од друга страна, 80% од деловните лидери велат дека клиентите трошат 34% повеќе, во просек, кога им се нудат персонализирани искуства за купување. Овие бројки ја истакнуваат важноста од обезбедување персонализирани препораки за производи на клиентите во дигиталниот простор.

Една од најголемите придобивки од персонализираната содржина и комуникација е тоа што им овозможува на бизнисите за е-трговија да градат посилни односи со своите клиенти. Покажувајќи дека ги разбираат потребите и преференциите на нивните клиенти, бизнисите можат да воспостават доверба и да создадат чувство на лојалност. Ова може да доведе до повторени купувања. Со таргетирање на секој конкретен клиент со релевантни производи, продавниците можат да ги зголемат шансите за конверзија и да постигнат повисок ROI (return of investment).

 

Маркетинг автоматизација

Друга суштинска состојка на успешна e-продавница се алатките за автоматизација на маркетингот. Маркетинг автоматизација е употреба на софтверски алатки за автоматизирање на повторливи маркетинг задачи, како што се испраќање е-пошта, објавување на социјалните медиуми и следење на интеракциите со клиентите. Со автоматизирање на овие задачи, бизнисите за е-трговија можат да заштедат време, да ја зголемат ефикасноста и да ја подобрат точноста на нивните маркетинг кампањи.

Една од најголемите придобивки на маркетинг автоматизацијата е тоа што може да го подобри искуството на клиентите. Со автоматизирање на персонализираните пораки, продавниците можат да ја достават вистинската порака до вистинскиот клиент во вистинско време. Ова може да доведе до зголемен ангажман, лојалност и, на крајот, продажба.

Е-продавниците, исто така, можат да имаат корист од маркетинг автоматизацијата преку подобрување на нивното искуство на клиентите, зголемување на нивните маркетинг напори и обезбедување персонализирани пораки, помагајќи им на бизнисите да останат конкурентни и да ги задоволат потребите на нивните клиенти кои се развиваат во денешната растечка индустрија за е-трговија.

 

Повеќеканална комуникација

Во денешното дигитално доба, персонализираните пристапи повеќе не се ограничени само на искуства за купување. Клиентите сега очекуваат да бидат ангажирани на персонализиран начин преку нивните омилени канали на комуникација. Ова е причината зошто бизнисите за е-трговија мора да усвојат повеќеканален пристап за подобро да ги ангажираат своите клиенти.

Ангажманот на сите канали вклучува обезбедување на беспрекорно и доследно искуство на сите канали, вклучително и е-пошта, социјалните медиуми, СМС и многу повеќе. Со имплементирање на повеќеканална комуникациска стратегија, бизнисите за е-трговија можат да создадат кохезивно и интегрирано маркетинг искуство за своите клиенти.

Една од главните придобивки од таквиот пристап е подобреното задоволство на клиентите, што може да доведе до зголемена лојалност и поголема вредност за животниот век на клиентите.

Сепак, еден од вообичаените проблеми во индустријата е тоа што е-продавниците често користат различни групи алатки за персонализација на веб-локации/апликации, е-пошта, СМС, пораки (Viber, WhatsApp), социјални реклами, реклами за пребарување, програмски (медиумски) реклами, алатки за плаќање, итн. Во својот најдобар случај, овие алатки собираат делумни податоци, го пропуштаат контекстот и им треба многу техничка грижа, а со тоа и пари за да се интегрираат и поддржат. Како резултат на тоа се случуваат многу непријатни случаи на употреба кои ги фрустрираат и збунуваат корисниците. Како на пример, добивање реклами на Фејсбук по прелистување на детска облека со понуди за фустани за 6 годишни девојчиња (бестселери на брендот), но вие имате 2-годишно момче. Или корисниците се таргетирани со препораки за домашен мебел што веќе ги купиле.

Светот на е-трговија го трансформираше начинот на кој купуваме, а со жестоката конкуренција, бизнисите треба да ја подобрат својата игра за да привлечат и задржат клиенти. Обезбедувањето персонализирани препораки за производи, користењето алатки за автоматизација на маркетингот и персонализираната повеќеканална комуникација се три ефективни начини за постигнување на подобри резултати.

Една од алатките што ги обезбедува сите овие основни карактеристики е Releva.

Releva е платформа за маркетинг автоматизација која ги персонализира вебсајтот и повеќеканалните платформи за да ги зголеми стапките на конверзија, просечните вредности на нарачките, и да доведе до раст на приходите со неверојатен ROI. Платформата е сè-во-едно AI решение за автоматизација за раст на е-трговија што користи напредна предвидувачка аналитика и најсофистицирани статистички модели за да одговори на важни прашања за продажба и маркетинг, како што се што сака секој корисник, кога го сака, кој опсег на цени е прифатливо, и нивниот претпочитан маркетинг канал.

Статистичкиот модел на Releva, Луси, е сличен на технологијата ChatGPT и доловува податоци за целото патување на корисникот за да обезбеди соодветни препораки за производи во вистинско време, цена и канал. Платформата делува како асистент за дигитален маркетинг кој нуди напредна технологија за вештачка интелигенција која ги разбира уникатните преференции на секој корисник, како што се нивните претпочитани канали за комуникација (мејл, СМС, Viber, WhatsApp, Facebook, реклами на Google), оптимални денови и времиња за испраќање пораки и тип на пораки што ќе се привлечат на нивната личност.

Releva им помага на бизнисите за е-трговија да го подобрат ангажманот на клиентите и да ги постигнат своите маркетинг цели додека ги зголемуваат приходите за над 20%.

Ако сакате да дознаете повеќе за тоа како можете да ја пробате Releva бесплатно 30 дена, закажете сесија со eCommerce експерт и дознајте како Releva може да помогне вашиот бизнис да расте: https://releva.ai/