Маркетинг тактики за зголемување на онлајн продажбата

Секоја онлајн продавница сака да ги зголеми посетите и конверзиите. Но, дури и откако ќе составите основна стратегија, сепак може да биде предизвик да одлучите кои маркетинг тактики треба да ги испробате.

Затоа составивме преглед на ефективни маркетинг тактики и алатки за е-трговија, заедно со идеи кои ќе ви помогнат да го имплементирате секој пристап. Идеите го опфаќаат опсегот од едноставно стекнување до генерирање на повеќе повторени купувања од вашата веќе постоечка база на клиенти.

Обидете се да имплементирате една од овие идеи секој ден во следните неколку недели. На последниот ден од вашиот спринт, направете анализа и дознајте кои тактики функционираа најдобро за да поттикнете нови продажби.

Кои се тактиките во маркетингот?

Маркетинг тактиките се специфичните активности што ги презема компанијата за да ја спроведе својата маркетинг стратегија. На пример, вообичаена маркетинг тактика е објавување реклами во весници или на телевизија.

Компаниите можат да користат многу различни маркетинг тактики, а најдобрата тактика за одредена компанија зависи од нејзините производи, целниот пазар и маркетинг буџетот. Маркетинг стратегијата и тактиката на компанијата мора да работат заедно за да се постигнат посакуваните резултати.

Маркетинг стратегии vs. тактики

Кога станува збор за маркетингот, има многу конфузија околу тактиките и како тие се разликуваат од стратегиите.

 • Маркетинг стратегијата се однесува на сеопфатниот план на компанијата за постигнување на нејзините маркетинг цели. Добрата маркетинг стратегија ги зема предвид силните и слабите страни на компанијата, како и нејзиниот целен пазар и конкуренцијата. Исто така, ги истакнува маркетинг целите на компанијата.
 • Маркетинг тактика е специфична акција преземена за да се изврши маркетинг стратегија. На пример, ако маркетинг стратегијата на компанијата е да ја зголеми свесноста за брендот, тактика може да биде да се прикажуваат реклами на Инстаграм.

Маркетинг стратегија е сеопфатен план што компанијата го користи за да ги постигне своите маркетинг цели. Стратегијата ги зема предвид силните страни, слабостите и целниот пазар на компанијата. Врз основа на овие информации, компанијата креира план за акција за да ги постигне посакуваните резултати.

Тактиките никогаш не треба да се спроведуваат без претходно да се разгледа целокупната стратегија. Да го направите тоа би било како да гаѓате со стрела без да нишаните – може случајно да ја погодите целта, но поверојатно е дека целосно ќе промашите.

Слично на тоа, една компанија која спроведува тактики без претходно да развие здрава стратегија веројатно ќе забележи мал успех. Без јасна насока, лесно е да се изгубите и да губите време и ресурси на активности кои не даваат вистински резултати.

За да бидат успешни, и маркетинг стратегијата и тактиката мора да работат заедно. Стратегијата го дава целокупниот правец, додека тактиката се конкретните дејствија преземени за да се постигне саканата цел.

Маркетинг тактики за зголемување на онлајн продажбата

1. Upsell

Повеќето од нас слушнале некоја варијација на познатата „Дали би сакале да ја зголемите вашата нарачка?“. Тоа е пример за upsell или пристап за продажба на малку попремиум производ од оној што првично го разгледувал клиентот.

За многу бизниси, зголемувањето на продажбата може да биде поефективно од стекнување нов клиент. Понекогаш вашите клиенти не знаат дека е достапен премиум производ или едноставно им требаат повеќе докази за да разберат како надградбата (или пакетот) е попогодна за нивните потреби.

На пример, дали еден од моделите на вашите производи е направен од малку подобра кожа? Или некој носи специјална компонента што е рачно изработена? Погрижете се да ја нагласите разликата и прашајте, на вистинските места, дали клиентот можеби сака да купи повеќе.

Постојат две главни размислувања кога се користи upsell за да се зголеми продажбата:

 • Осигурајте се дека вашите продажби се поврзани со оригиналниот производ.
 • Бидете чувствителни на очекуваниот опсег на цени на вашите клиенти

 

Секој кој некогаш купил компјутер е запознаен со сликата подолу. Откако ќе изберете одреден модел, компаниите вообичаено ќе ги истакнат надградбите за перформанси (upsell) или дополнителни додатоци (cross sale) што треба да ги земете во предвид.

2. Намалете го бројот на напуштени колички 

Сурова вистина: губите пари секој пат кога посетителот ја напушта количката без да купи.

Овој феномен е добро проучен. Посетителите додаваат ставки во нивните колички, но ги напуштаат количките за време на процесот на наплата. Statista објави дека стапката на напуштање на количката за второто тримесечје од 2022 година била 85% кај американските e-купувачи.

Вреди да се решат колку што е можно повеќе бидејќи некои купувачи кои ги напуштиле своите колички можеле да бидат потсетени да го завршат купувањето. Можеби можеле да бидат убедени со попуст или бесплатна испорака, на пример.

Една едноставна и ефективна маркетинг идеја за намалување на фреквенцијата на напуштени колички е email кампања за враќање, која може да ги убеди вашите посетители да направат повторна посета и да го завршат нивното првобитно купување.

Направете email што ги мами вашите посетители да се вратат во нивните колички со тоа што ќе ги потсетите што размислувале да купат на прво место и зошто.

 

3. Привлечете повеќе email претплатници

Еmail маркетингот е еден од најефективните канали на располагање за остварување продажба и генерирање повторливи клиенти.

Имаме премногу твитови и објави на Фејсбук за да бидеме во тек, а е-поштата може да понуди поинтимна интеракција. Луѓето сè уште се позаштитнички настроени кон пораките испратени до нивните лични сандачиња наспроти нивните социјални акаунти. Плус, е-поштата ви дава простор да кажете работи што не можат да се вклопат во објава на социјалните мрежи.

За да започнете со email маркетинг, активно промовирајте го вашиот newsletter, блог или некој друг канал за да добиете што повеќе претплатници. Погледнете го Хакбери, кој го прави пријавувањето на email списокот централен фокус кога првпат ќе ја посетите неговата страница.

4. Подобрете ги вашите email кампањи

Не е доволно едноставно да соберете голем број email адреси. Потоа треба да испраќате редовни, вредни email-ови за каналот да биде ефективна маркетинг активност за е-трговија.

Има многу прилики кои се совршени за испраќање email што вашите претплатници навистина ќе ги ценат:

 • Испратете email за добредојде веднаш штом клиентот ќе се регистрира/купи.
 • Обезбедете ексклузивни промотивни кодови и бесплатни подароци.
 • Испраќајте редовни newsletter-и за да ги известите претплатниците за нови понуди за попуст, совети за производи и, кога е соодветно, вести од компанијата.
 • Споделете релевантна содржина за да им помогнете на клиентите да извлечат максимум од неодамна купените ставки.
 • Заблагодарете се на вашите клиенти со најголема вредност. Испратете лична белешка изразувајќи ја вашата благодарност.
 • Побарајте повратни информации. Ако некој ја посети вашата страница, но не купи, прашајте за нивното искуство и како можете да го подобрите.

Погледнете ја оваа едноставна е-пошта од Uncommon Goods. За Денот на татковците, испрати е-пошта во последен момент за да ги потсети претплатниците за приликата и да обезбеди услуга за оние кои го одложуваат нивниот список. Темата гласеше: „Подарокот што ќе го спаси Денот на татковците“.

5. Испратете email за потсетување на wishlist

Еден последен тип на е-пошта што треба да го додадете во вашата листа на идеи за маркетинг за е-трговија: е-пошта за потсетник за листа на желби. Е-поштата за потсетување на листата на желби е тесно поврзана со е-поштата од напуштената кошничка. И двете се дизајнирани да ги убедат купувачите да го направат последниот чекор во купувањето на производите што покажале намера да ги купат.

Дали поминало некое време откако некој се пријавил на нивната листа со желби? Дали имате артикал на продажба што е ставен на многу списоци со желби? Дали се распродава? Испратете е-пошта за да ги известите вашите клиенти.

Тоа може да биде само активирањето што им е потребно за да го купат предметот. ModCloth ги предупредува купувачите кога производите се речиси без залиха. Ова ги мотивира купувачите и помага да се минимизира жалењето – никој не сака случајно да пропушти производ што го гледал.

 

6. Предвидете ги идните продажби

Ако имате можност да ја проширите линијата на производи, тогаш треба да ја оцените побарувачката на пазарот. Можете да го направите тоа преку различни пристапи: истражување на клучни зборови, географска валидација, трендови на социјалните медиуми итн. 

Ако се обидувате да одлучите кој од трите производи што ќе бидат објавени да го продадете, на пример, креирајте страници за сите нив, погрижете се да користите квалитетна фотографија на производи и привлечна копија. Потоа наведете ги како „нема залиха“ и видете кој производ добива најголемо внимание во врска со барањата за известување за враќање во залиха. Тоа е оној што треба да се продаде.

Особено во обувките и облеката, постојат моменти кога одредени варијанти на големина или боја се привремено без залиха. KEEN, кој продава чевли за планинарење, им овозможува на купувачите да добијат е-пошта кога производот е повторно достапен.

 

7. Започнете програма за маркетинг на содржина

Секоја продавница за е-трговија треба да размисли за редовно блогирање за да се поврзе со клиентите и да се рангира подобро во пребарувачите. Размислете за активно прикажување на вашиот блог на вашата онлајн продавница ако веќе создавате содржина.

Не заборавајте, има повеќе начини да ги искористите предностите на маркетингот со содржина отколку едноставно блогирање:

 • Започнете подкаст за да ја претставите вашата експертиза или да изградите посилна заедница.
 • Објавување на гости на други веб-локации и блогови за да се изгради свесност и да се генерираат линкови, кои исто така помагаат во оптимизација.
 • Создадете содржини и водичи со долги форми за да им помогнете на клиентите поефикасно да ги користат вашите производи.

Press испорачува слатки од растително потекло како ладно цедени сокови и комбуха. Блогот на Press, The Squeeze, нуди совети за одржување на здрав начин на живот. Темите на објавите на блогот се движат од префрлување на растителна исхрана до здрави рецепти до предлози за подобрување на варењето додека патувате.

8. Персонализација

Персонализацијата е уште една ефикасна маркетинг тактика за поттикнување на онлајн продажбата. Користејќи податоци за однесувањето, на посетителот му се сервираат персонализирани искуства, според неговите минати постапки и преференции.

Според BCG, персонализацијата може да ја подигне продажбата за дури 10%, но можноста е поголема од тоа. Само 15% од компаниите ја користат технологијата максимално.

Можете исто така да ја земете предвид локацијата во персонализацијата за да создадете искуство кое ќе одговара на тоа каде се вашите клиенти во светот. Некој во јужна Калифорнија можеби бара костими за капење во октомври, додека на вашите клиенти во Мејн веројатно им требаат палта, на пример.

Alloy Apparel прикажува „што е популарно“ рингишпил на производи за онлајн купувачите, но го персонализира со трендовски ставки локални за посетителот.

 

9. Искористете ја содржината генерирана од корисниците

User Generated Content (UGC) е одличен начин за генерирање социјален доказ. Кога потенцијалните клиенти ќе видат дека луѓето како нив редовно ги купуваат вашите производи, тие ќе се чувствуваат посигурни да го направат истото.

Според истражувањето направено од Brightlocal, 77% од потрошувачите им веруваат на прегледите на потрошувачите исто колку и на личните препораки од пријателите и семејството.

UGC може да има многу форми. Технички, дури и прегледите на производите се UGC. Еден од најефикасните типови на UGC се сликите на клиентите кои всушност ги користат вашите производи. 

 

10. Оптимизирајте ги страниците на вашите производи

Conversion Rate Optimization (CRO) е практика на оптимизирање на вашата веб-страница за конверзии и зголемена продажба. Практикувањето на CRO ви помага да ги идентификувате проблематичните области на вашата страница.

Каде ја губите продажбата? Кој отпаѓа и зошто? Што можете да направите за да ги искористите тие пропуштени можности? Овој процес се прави преку квалитативно и квантитативно истражување, така што добивате сеопфатен и непристрасен поглед на ориентирана кон конверзија на вашата страница.

Откако ќе истражите за да ги идентификувате предизвиците и можностите, можете да развиете хипотези и тестови за да видите кои пристапи создаваат најмногу продажба. 

 

11. Оптимизација за мобилен

Според заедничкиот извештај создаден од We Are Social и Hootsuite, 60% од е-купувањата се направени преку мобилни телефони. Оптимизирањето на вашата продавница за мобилни телефони значи повеќе отколку да имате респонсивен дизајн. Тоа значи дека ја дизајнирате вашата страница имајќи ги предвид мобилните посетители од почеток до крај.

Можеби имате поголемо копче Додај во кошничка на сите страници со мобилни производи, што му олеснува на посетителот да додава во кошничката без да зумира, на пример. Можете исто така да ги прикажете вашите слики во различен формат, што ќе им го олесни на посетителите од мобилните да вчитуваат фотографии од производите побрзо и полесно да зумирате.

 

12. Наградете ги вашите лојални клиенти

Фокусирањето на задржување на клиентите е рентабилен начин за зголемување на онлајн продажбата. Повратните клиенти сочинуваат 22% од приходот на трговецот на мало, додека сочинуваат само 11% од вкупната база на клиенти, според Stitch Labs. Тие исто така трошат 15% повеќе во текот на една година.

Еден начин да се наградат лојалните клиенти и големите потрошувачи е преку програма за лојалност на клиентите. Постојат многу начини и вашите клиенти и вие да имате корист од програмата за лојалност. Тие им даваат дополнителен поттик на клиентите да купат и го одржуваат вашиот бренд во нивниот ум преку автоматизирани потсетници.

Вие избирате како да ги наградувате клиентите, колку често и за какви дејства. На пример, може да имате програма заснована на поени со своја валута базирана на поени што може да се откупи за попусти, бесплатна испорака или бесплатни подароци.

 

13. Testimonials

Testimonial е кога задоволен клиент гарантира за вашите производи или услуги. Доброто сведоштво ќе привлече нови клиенти и ќе предизвика потенцијалните клиенти повеќе да му веруваат на вашиот бренд и на вашите производи.

Со е-купувањето, повеќето потенцијални клиенти ги проверуваат прегледите за бизнисите и производите. Според истражувањето направено од BrightLocal, 77% од луѓето „секогаш“ или „редовно“ читаат рецензии и препораки кога прелистуваат за локални бизниси.

Брендовите како Lotus Belle користат страница за да ги покажат препораките. Тие имаат уникатен пристап со групирање на типови на сведоштва според загриженоста на купувачот (издржливост, квалитет, големина, итн.). Тие исто така имаат делови за да покажат пофалби на познати личности и корпоративни повратни информации.

14. Започнете со SEO маркетинг

Извештајот Hubspot за 2022 година наведува дека вториот најефикасен канал за стекнување нови клиенти е сè уште преку SEO.

SEO, или оптимизација на пребарувачите, е процес на правење на вашата веб-страница повидлива и лесна за наоѓање од потенцијалните клиенти. Со подобрување на вашата оптимизација, можете да привлечете повеќе посетители на вашата страница, што може да доведе до поголема продажба.

SEO нуди различни придобивки за брендовите за е-трговија, вклучувајќи:

 • Подобрена видливост на органско пребарување. Со оптимизирање на страниците на производите и користење на содржината на блогот, e-брендовите можат да го подобрат својот ранг на страниците со резултати од пребарувачите (SERP), што резултира со повеќе посетители на веб-страниците.
 • Повисоки стапки на кликање. Кога веб-локацијата е рангирана повисоко во SERP, таа генерално добива повеќе кликови од пониско рангирана страница. Ова може да доведе до зголемен сообраќај и продажба.
 • Изградете свест и кредибилитет за брендот. Кога клиентите гледаат дека брендот  постојано се рангира високо во SERPs, тие почнуваат повеќе да му веруваат на брендот и имаат поголема веројатност да купат.

Еве неколку клучни совети за оптимизирање на вашата страница за е-трговија за оптимизација:

 • Погрижете се вашата страница да е погодна за мобилни телефони: во денешно време, од суштинско значење е вашата веб-страница да реагира и правилно да се прикажува на сите уреди. Ова не само што ќе го подобри корисничкото искуство, туку и ќе ви помогне да се рангирате повисоко во резултатите од пребарувањето за мобилни телефони.
 • Оптимизирајте ги страниците на вашите производи: сајтовите за е-трговија имаат уникатни страници со производи кои треба да се оптимизираат и за корисниците и за пребарувачите. Погрижете се вашите ознаки за наслов и мета описите да се јасни и концизни и да вклучуваат соодветни клучни зборови за секоја страница. Покрај тоа, искористете ги предностите на прегледите на производите и препораките на клиентите, бидејќи тие исто така можат да помогнат да се подобри вашето рангирање на органско пребарување.
 • Започнете блог: Една од придобивките од постоењето страница за е-трговија е тоа што можете да креирате блог за да објавувате содржина богата со клучни зборови. Оваа содржина може да помогне да се подобри видливоста на вашето органско пребарување и да се привлечат нови посетители на вашата страница. Покрај тоа, погрижете се да се поврзете назад до страниците на вашиот производ од објавите на вашите блогови, бидејќи тоа исто така ќе помогне во стапките на конверзија.
 • Имплементирајте ознака на шема: Означувањето на шемата е код што им помага на пребарувачите да ја разберат структурата на вашата веб-локација и да обезбедат дополнителни информации за вашите производи и услуги. Со имплементирање на означување на шемата на вашата страница за е-трговија, можете да им олесните на потенцијалните клиенти да ги најдат потребните информации, што на крајот може да доведе до поголема продажба.
 • Промовирајте споделување на социјалните медиуми: Социјалните медиуми можат да бидат одличен начин за придвижување на сообраќајот кон вашата страница за е-трговија, затоа погрижете се да промовирате споделување на платформи како Facebook, Twitter и Pinterest. Дополнително, обидете се да додавате копчиња за социјалните медиуми на страниците на производите и објавите на блоговите, бидејќи тоа ќе им олесни на посетителите да ја споделат вашата содржина со нивните следбеници.