Прекугранична е-трговија

Европа: Прекуграничната е-трговија во 2021 вредела 171 милијарди евра

Прекугранична е-трговија

Вредноста на прекуграничната е-трговија во Европа во 2021 изнесува 171,2 милијарди евра во 2021 година. Ова е раст од 17% во споредба со претходната година. Европските онлајн бизниси оствариле прекуграничен приход од 100 милијарди евра.

Прекуграничната е-трговија во Европа значително расте 🚀 

Минатата година за прв пат, европските продавачи оствариле прекуграничен приход од 100 милијарди евра. Во споредба со 2020 година, ова е раст од 14,6% (87,2 милијарди евра) на годишно ниво.

Прекуграничната продажба се намалува во Англија

Прекугранината продажба од Обединетото Кралство била намалена за 12% во 2021, или во бројки – приход од 29 милијарди евра, додека во 2020 година прекуграничната продажба остварила вкупно 33 милијарди евра. Како резултат на тоа, ОК повеќе не е најголемиот прекуграничен продавач во Европа. Германија го зазеде своето место како број еден.

Топ 500 прекугранични е-продавачи во 2021 во Европа
Топ 500 прекугранични е-продавачи во 2021 во Европа

 

Заедно, првите 500 најголеми прекугранични продавачи во Европа оствариле обрт од 58,3 милијарди евра. Бројот на брендови кои продаваат преку D2C-канали се зголемил за 50%.

Категориите мода, накит и производи за бебиња и понатаму се највисоко рангирани во топ 500, со учество од 41%. Категориите за дом, градина и do-it-yourself го зголемиле својот удел за 15% поради на појавата на ковид-19. Категоријата за лична нега се зголемила за неверојатни 100%.

Прекуграничната е-трговија во Европа ќе продолжи да расте

Најголемите 500 прекугранични продавачи имале вкупно 1,4 милиони месечни посетители во 2021 година. Во споредба со претходната година, ова е раст од 40%.

Топ 10 прекугранични продавачи во Европа

1. IKEA
2. H&M
3. Lego
4. Zalando
5. Lidl
6. About You
7. Jysk
8. Zara
9. Bauhaus
10. Euronics

 

Овие топ 10 продавачи генерирале 20,9% од приходот на првите 500 продавачи. На прво место е IKEA, со прекуграничен приход од 5,5 милијарди евра. Ова е зголемување од 8% во споредба со 2020 година. Zalando, Lidl, About You, Jysk, Zara, Bauhaus и Euronics за првпат влегоа во топ 10.