fbpx
+389 78 58 44 48
info@ecommerce.mk

Виктор Стојкоски

Македонските компании и интернетот

Колку македонските компании го користат интернетот и на кој начин е само една од темите кои ги опфаќа анализата за е-трговија на која работи Асоцијацијата за е-трговија, поддржана од Mastercard. Анализата ќе се објави наскоро а до тогаш дел од информациите кои таа ги содржи може да ги прочитате во…...

Повеќе

Македонските потрошувачи и електронската трговија

Асоцијацијата за е-трговија на Македонија во изминатиот период работи на сеопфатна анализа за е-трговијата во Македонија која изобилува со податоци за навиките на македонските потрошувачи при купувањето онлајн, користењето на интернетот од страна на компаниите и од страна на потрошувачите, е-трговијата во Македонија споредена со е-трговијата во европските земји. Анализата…...

Повеќе

За што го користат Македонците интернетот?

Брзиот развој на технологијата и проширувањето на интернетот донесе до значајни социо-економски промени во општеството. Достапноста на интернетот и технологијата влијае на многу сегменти од секојдневниот живот. Еден од тие сегменти се интерперсоналната комуникација, трговијата и купувањето и начинот на добивање информации. Каде се наоѓа Македонија во овие четири категории…...

Повеќе

Се одржа конгрес за е-трговија во Софија

На 11-ти мај се одржа конгресот за е-трговија во Софија на кој претставници на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија беа Виктор Стојкоски (Генерален секретар) и Филип Чижбановски (Заменик претседател). На конгресот се зборуваше за: voice shopping, augmented reality and virtual reality, е-трговијата во Бугарија, инстаграм маркетинг за онлајн трговци – примери…...

Повеќе

Од 25 мај имплементацијата на GDPR е задолжителна

Од страна на Европската комисија, во јануари 2012 се предложи и усвои „General Data Protection Regulation“ (во понатамошниот текст GDPR) односно „Регулација за заштита на личните податоци“. Истата, во март 2014 година беше изменета со амандмани од страна на Европскиот Парламент, во насока на нејзино унапредување. По долги дебати и…...

Повеќе

10 трендови за е-трговија во 2018 година

Развојот и можностите за електронска трговија е поголема од кога и да е било порано. Сè повеќе и повеќе од корисниците се пренасочуваат кон онлајн купување, па поради тоа е-трговците треба да ги знаат најголемите трендови во индустријата и да ги инкорпорираат во своите бизнис модели со цел да ги…...

Повеќе

Ангеловска ја претстави Македонија на Првиот глобален состанок на асоцијациите за е-трговија

„Развојните димензии на дигиталните платформи” е мотото под кое годинава се одржува глобалната недела на е – трговија. Активностите во организација на Организацијата на Обединети нации за трговија и развој (UNCTAD) се одржуваат во Женева. Во фокусот е растечката улога на дигиталните платформи во насока на искористување на новите технологии…...

Повеќе

Асоцијацијата за е-трговија на Македонија започна со градење капацитети за раст на е-трговијата

Изминатите два дена беа целосно посветени на содржините од Дигиталниот самит, но во исто време и со иста цел – кон “Дигитална Македонија”, се случуваа и дводневните обуки за е-трговија која претставува интегрален дел од едно дигитално општество. Под името “Жени во е-трговија”, Асоцијацијата за е-трговија на Македонија успешно ги…...

Повеќе

Што нуди Е-commerce платежното решение на НЛБ Банка?

Динамичните промени во бизнис околината ја наметнуваат потребата компаниите постојано да ја приспособуваат својата пазарна стратегија. Интернетот како продажен канал забрзано ја трансформира постојната перцепција за купувањето и продавањето пред се заради привилегиите кои ги нуди на купувачите....

Повеќе

Асоцијацијата за е-трговија на Македонија ги претстави планот и програмата за работа во 2018 година

Денес во ЕУ Инфо Центар – Скопје со почеток од 13:30ч, Асоцијацијата за е-трговија на Македонија ја одржа својата прва прес-конфенреција на која го одбележа официјалното започнување со работа и ја претстави мисијата, целите и годишната програма. Исто така низ мулдимедијална презентација беа претставени клучните статистички податоци за подготвеноста на…...

Повеќе