fbpx
+389 78 58 44 48
info@ecommerce.mk

Виктор Стојкоски

Нов безбедносен протокол за уреди со Wi-Fi

Минатата година речиси на 500 000 рутери биле пробиени безбедносните стандарди преку малициозен софтвер. Оттаму, создаден е новиот безбедносен протокол за мрежни уреди. Wi-Fi Алијансата, група на компании кои сертифицираат уреди способни за пренос на податоци преку Wi-Fi, го ажурираат новиот безбедносен протокол за уреди со Wi-Fi. Уредите со вграден…...

Повеќе

Иновација која има потенцијал да ги замени слушалките

Новето е стартап од Израел, кој оваа година на CES конференцијата организирана од Consumer Technology Association ја промовираше својата аудио фокусирана технологија која има потенцијал слушалките да ги премести во категоријата на „застарена технологија“. Тие успеале да развијат технологија која го прави истото како и слушалките, пренесува директно звук до…...

Повеќе

Се лансираше Grow by Facebook

Grow by Facebook е промовиран овој месец во UK со слоган „Расти го својот бизнис. Расти ја твојата мрежа. Расти го твојот ум“. Од тогаш, во функција е Фејсбук страна за овој бренд, а во печатена форма ќе биде достапен на одредени аеродроми и железнички станици, додека за клиентите ќе…...

Повеќе

Се одржа Дигиталното Собрание во Софија

На 25 и 26 јуни, се одржа Дигиталното Собание во Софија, во организација на Европската комисија и Министерството за транспорт, информатички технологии и комуникации на Бугарија. На Собранието се претстави дигиталната агенда за земјите од Западен Балкан, а на агендата се најдоа и теми како: cyber security, free movement of…...

Повеќе

Како корисниците ги рангираат големите компании во однос на доверба?

Фејсбук прави многу промени за да ја покаже својата транспарентност и начинот на кој ги складира и чува податоците добиени од корисниците, особено после случаите со Кембриџ Аналитика. Сепак, луѓето се поделени во своето мислење дали може да веруваат во оваа компанија. Истражување на Survata, ги прашува корисниците на социјални…...

Повеќе

Колку долги видеа се гледаат на социјалните мрежи?

Од минатата недела Инстаграм воведе нова опција за своите корисници, односно сега на оваа социјална мрежа ќе може да се објавуваат и подолги видеа во 4К формат (Instagram TV). Со ова, на отприлика 1 билион месечни активни корисници ќе им биде овозможено да креираат и да објавуваат видеа што траат…...

Повеќе

Кои се предизвиците и бариерите на е-трговците во Македонија?

Според НБРМ, кон крајот на 2017 има 789 регистрирани виртуелни продажни места, а 578 од нив имаат активни веб страни (анализа на АЕТМ). Од вкупно регистираните е-трговци во Македонија во 2017 година, активни биле 578 веб страни за онлајн продажба. Од овие 578 веб страни, околу 500 се активни е-трговци, односно…...

Повеќе

Го промовиравме сеопфатниот извештај за анализата на е-трговијата во Македонија!

Денес се одржа промоцијата на извештајот од сеопфатната анализа за е-трговијата во Македонија насловен “Подготвеност, потенцијал, фактичка состојба, бариери и препораки за развој на е-трговијата во Република Македонија”, инициран и изработен од првата Асоцијација за е-трговија на Македонија, а поддржан од Mastercard. Анализата е структурирана во три дела – првиот…...

Повеќе

Како да се заштитите од измами при онлајн купување?

Во изминатиов период, се почесто граѓаните се мета на internet fraud или интернет грабеж, најчесто поради оставање на своите лични податоци на непроверени сајтови кои се рекламираат како интернет продавници. Како да се заштитите од вакви случаеви и што може да направите доколку ви се случила интернет кражба? Секогаш проверувајте…...

Повеќе

Кој платежен систем го преферираат Македонците?

Еден од условите за е-трговијата е начинот на плаќање односно платежниот систем кој овозможува примање на електронско плаќање за електронска трансакција. Со развојот на технологијата, се развива и платежниот систем. Платежниот систем за онлајн купување се обработува во сеопфатната анализа за е-трговија, која ја изработи Асоцијацијата со поддршка на MasterCard.…...

Повеќе