+389 78 58 44 48
info@ecommerce.mk

Бојана Ѓорѓиева

Чекор понапред во дигитализацијата на царинската обработка на пратки превезувани од брзите пошти

Со цел понатамошно олеснување на работата на економските оператори што превезуваат брзи пратки и во согласност со процесот на воведување на Е-царина, Царинската управа на Република Северна Македонија од 05.08.2020 година воведува задолжително поднесување на документ-најавен манифест „пред пристигнување“ за сите пратки од страна на брзите пошти. Информациите за пратката…...

Повеќе

Избрани 40-те компании кои ќе добијат поддршка за отворање на нова е-продавница

Четиресет домашни компани ќе добијат неповратна финансиска и советодавна помош во рамки на јавниот повик од иницијативата „Ecommerce4All” која се реализира од страна на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија, со поддршка на Проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем. Избраните апликанти ќе добијат помош за отворање на своја е-продавница…...

Повеќе

Топ 3 стратегии за вашиот бизнис во пост-пандемиската ера

Во последните неколку месеци пред нашите очи се расплете невидена промена. Нашите идеи за еден свет оформен со помош на сигурност се разнишааа, како и идеите за стабилен бизнис и се што следи со него. Хаосот е неверојатна можност, можност да размислиме за тоа што му треба на светот и…...

Повеќе

5 начини да ги освоите купувачите кои ја напуштаат својата кошничка

Компаниите губат продажба од 18 милијарди долари секоја година од купувачи кои ги напуштаат своите кошнички при онлајн купувањето. Помеѓу Black Friday и Cyber Monday, 79% од купувачите кои купуваат преку мобилни телефони ги напуштиле своите колички, оставајќи големи неостварени трансакции. Додека напуштањето на количката ги погодува и големите и…...

Повеќе

5 стратегии за проширување на вашата мрежа на контакти за време на covid-19 кризата

Комуникацијата со луѓе со цел на проширување и јакнење на вашата мрежа на контакти веќе не е иста поради тоа што моменталната здравствена криза ги смени правилата на бизнисот и животот. Недостатокот на „лице-в-лице“ настани не наведе сите кон виртуелно вмрежување. Веќе знаете дека можете да се приклучите на онлајн…...

Повеќе

Дали спиете повеќе од Џеф Безос, Елон Маск и Винстон Черчил?

Напишани се стотици книги и статии за важноста на спиењето и за тоа како влијае на начинот на кој работиме. Некои експерти велат дека доаѓањето уморен на работа е исто како и да дојдете пијан. Се разбира, спиењето повеќе часови е полесно да се каже отколку да се оствари, особено…...

Повеќе

5 совети за вашиот бизнис од Џек Ма

Џек Ма има нето вредност од 40 милијарди долари. Тој го трансформираше B2B пазарот со тоа што ја создаде најголемата B2B платформа во светот, Алибаба. Во слободно време тој е life & business coach. Прочитајте неколку од неговите најдобри совети за вашиот бизнис. #1 НИКОГАШ НЕ Е ДОЦНА „Само кога…...

Повеќе

Изненадувачко влијание на COVID-19 врз маркетинг буџетите

Децении на истражувања покажаа дека инвестирањето во рекламирање и маркетинг за време на рецесија ќе им овозможи на компаниите да го зголемат влијанието на пазарот и да закрепнат побрзо кога таа ќе заврши. Генералниот став е дека маркетингот е една од првите функции која се соочува со кратење на буџетот…...

Повеќе

3 грешки кои треба да ги одбегнете при започнување на дигитален бизнис

Започнување на онлајн бизнис е процес кој бара планирање. Еден претприемач треба да ја процени побарувачката, да развие разбирање за тоа како работат дигиталните реклами, SEO, и како економично да се здобие со клиенти. Ако овие работи успешно се избалансираат во една формула, бизнисот може да профункционира навистина брзо. Како…...

Повеќе

Е-трговија во Европа: 717 милијарди евра во 2020 година

Е-трговијата во Европа се очекува да достигне 717 милијарди евра на крајот на 2020 година. Ова би значело зголемување од 12,7% во однос на состојбата минатата година. Овој раст е нешто понизок од порастот од 14,2% во европската е-трговија во 2019 година. Може да се претпостави дека епидемијата предизвикана од…...

Повеќе